Tavaszi szelet hozott az október

Idén mintegy 400 doktorandusz hallgató kapott lehetőséget kutatási területének bemutatására a XXIII. Tavaszi Szél Konferencián. A Doktoranduszok Országos Szövetsége, a Digitális Jólét Program és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem közös eseményét 26 szekcióban rendezték meg.

A Tavaszi Szél Konferenciák célja, hogy évről-évre platformot kínáljanak a fiatal magyar kutatóknak és doktoranduszoknak, hogy bemutassák kutatási eredményeiket és felkészüljenek doktori védésükre. „Az esemény megnyitójának otthont adó egykori Ludovika Akadémia épülete kultikus hely a tudományok művelői számára" – hangsúlyozta köszöntőjében Csikány Tamás tudományos rektorhelyettes, aki utalt a Ludovika több évszázados történetére és szólt arról is, hogy ma is egyfajta tudományos fellegvárként szolgál az épület a kutatók számára. „A konferencia az évek során a magyar tudományos élet nagy tradíciókkal bíró eseményévé, a fiatal kutatók számára az egyik legjelentősebb tudományos találkozóvá vált” – köszöntötte a résztvevőket Molnár Dániel. A Doktoranduszok Országos Szövetsége (DOSZ) 1994 óta látja el a doktoranduszok érdekvédelmét és – képviseletét, ezekkel a konferenciákkal pedig lehetőséget kínálnak arra, hogy a leendő kutatók belépjenek a tudományos életbe. A DOSZ elnöke szólt a támogató környezet fontosságáról is: a szervezet célja, hogy a doktori iskolák hallgatói olyan egyetemeken tanulhassanak, amelyek támogatják őket céljaik elérésében.

Gál András Levente a Digitális Jólét Program szakmai igazgatója a digitális konferencia margóján megjegyezte: „ha jól tesszük a dolgunkat, akkor még ebben az évtizedben algoritmizálni fogjuk tudni a közigazgatást”, mely folyamatban kiemelt szerep jut majd a kutatóknak és doktorjelölteknek. A Doktoranduszok Országos Szövetségének alapítója szerint a tudományos élet képviselői összefüggésekben képesek látni a nemzetközi folyamatokat, ezért „úgy szolgáljuk hazánkat, hogy a tudásunkat sorakoztatjuk fel”. Bár az idei konferencia szervezését kihívások elé állította a koronavírus, az online tér új távlatokat nyitott meg – mondta Pató Viktória, a konferencia főszervezője. A gyerekkorban jelentkező kíváncsiság, a tanulás iránti vágy fontosságáról, valamint a „tanuló agy” szerepéről is szólt előadásában Csépe Valéria, aki úgy véli, hogy a doktori iskolák jelentik a kutatás bölcsőjét. „A felsőoktatás, a doktori képzés a hallgatókról szól” – hívta fel a figyelmet a doktori iskolákban zajló oktatás színvonalának fontosságára Csépe Valéria, aki az egyéni kompetenciák fejlesztése mellett beszélt a doktori iskolák új típusú értékelési rendszeréről, illetve egy jó témavezető ismérveiről is. A Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság elnöke úgy látja: „egy kiváló professzor bármilyen témát érdekessé varázsol, míg egy nem túl jó a legjobb témát is unalmassá vagy kellemetlenné teszi”.  A rendezvényen Szalai Éva zongoraművész Tavaszi szél vizet áraszt című magyar népdalra készített átirata is elhangzott.

 

Szöveg: Zavodnyik Blanka

Fotó: Szilágyi Dénes