Külügyi Klub: fókuszban az EU jövője

Az Európai Unió jelenét és jövőjét meghatározó kérdéseket járta körül a Diplomataképző Program keretében negyedik alkalommal megtartott Külügyi Klub. Az esemény meghívott előadói Frank Spengler, a Konrad Adenauer Alapítvány magyarországi képviseletének vezetője, John O'Sullivan, a Danube Institute elnöke és Grúber Károly, korábbi EU nagykövet voltak. A kerekasztal-beszélgetésen szó volt a többi között a közelgő német választásokról és a Brexitről is.

Spengler a 2021-es német szövetségi választások kapcsán elmondta, hogy a voksolás eredménye nem csak országa belpolitikáját fogja meghatározni, de az Európai Unió jövőjére is hatással lesz. A Brexit utáni Európával kapcsolatban O’Sullivan hangsúlyozta, hogy minden attól függ, milyen megállapodás születik az Európai Unió és az Egyesült Királyság között. Grúber Károly szólt a változó kisállami szerepekről, illetve arról, hogy az egyre erősödő Visegrádi Együttműködés, hogyan befolyásolhatja Európa jövőjét. Az előadásokat követően a Diplomataképző Program hallgatói tehették fel kérdéseiket, a szakértők pedig egymásra és a kérdésekre reagálva fejtették ki álláspontjukat Európa jelenével és jövőjével kapcsolatban.

A Magyar Diplomáciai Akadémia Diplomataképző Programja széleskörű, versenyképes tudást kínál mindazoknak, akik a magyar diplomáciai karban kívánnak dolgozni, és a magyar nemzeti és gazdasági érdekeket akarják képviselni a világban. A Program célja, hogy a képzést sikeresen teljesítő hallgatók a Külgazdasági és Külügyminisztérium munkatársai legyenek.

További információ ITT

 

Szöveg: Zavodnyik Blanka

Fotó: Szilágyi Dénes