NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
LUDOVIKA

A doktoranduszoknak is megkezdődött a tanév

Idén 96 doktorandusz hallgató kezdte meg tanulmányait a Nemzeti Közszolgálati Egyetem négy doktori iskolájában. A tanévnyitó mellett PhD és habilitált doktorokat is avattak az NKE csütörtöki ünnepségén.

A Hadtudományi Doktori Iskolában 35, a Katonai Műszaki Doktori Iskolában 17, a Közigazgatás -tudományi Doktori Iskolában 34, a Rendészettudományi Doktori iskolában pedig 10 első éves hallgató kezdheti meg tanulmányait a most induló tanévben. Ünnepi beszédében Csikány Tamás ezredes szólt arról, hogy a doktori képzés már nem csak az oktatásról, hanem a folyamatos együttműködésről szól. Az NKE tudományos rektorhelyettese arra bíztatta a doktorandusz hallgatókat, hogy kérdezzenek sokat az előadóktól és a témavezetőktől, de akár vitázzanak is egymással. „A kutatói szabadságot csupán a tudományetika korlátozza, hiszen közös érdekünk a tisztességes, átlátható kutatómunka”- fogalmazott Csikány Tamás, aki a publikációk fontosságára és a tudományos adatbázisokban való megjelenés jelentőségére is felhívta a figyelmet. Elhangzott, hogy a doktori képzésen való részvétel rögös utat is jelent, amit jól mutat, hogy országos szinten a doktoranduszok mindössze 30 százaléka jut el a fokozatszerzésig.

Az ünnepségen 5 új PhD doktort és 5 habilitált doktort is avattak, akiket Papp Tekla, az Egyetemi Doktori és Habilitációs Tanács elnöke mutatott be a jelenlévőknek. Koltay András rektor beszédben elmondta, hogy az egyetemek a középkor óta úgy működnek, mint a kézművesek céhei, ahol a mesterek határozzák meg, hogy kit engednek be közéjük és kiből lehet mester. „A céhszerű működés könnyen vezethet a bennfentes vircsaft kialakulásához. Az egyetemnek törekednie kell arra, hogy a doktori képzésben résztvevőkkel szemben a tudományosság szigorú mércéjét érvényesítse a már régóta a közösség tagjainak számító munkatársak esetében is”- hangsúlyozta a rektor. Koltay András hozzátette: ma már aligha hihetünk abban, hogy az igazság nyílt küzdelemben minden esetben felülkerekedik a hazugságon. „Akármit is értünk az igazság alatt, Önöknek fásultság és cinizmus nélkül az igazságot kell keresniük, hinniük kell abban, hogy amire ráleltek, az az igaz szakmai álláspont egy-egy vitában”- tette hozzá a rektor. Koltay András szerint a most avatandók „szükségszerű partnereink további munkánkban”, mint az egyetem leendő vezető kutatói és oktatói.

 

Szöveg: Szöőr Ádám

Fotó: Szilágyi Dénes