Az állampolgárok szolgálata élethivatás

A korrupció elleni harc egyik fundamentuma, hogy az integritás kultúra és az ebben résztvevő integritás tanácsadók hogyan végzik a munkájukat – hangzott el a „Kapacitásfejlesztés és szemléletformálás a korrupciós esetek nagyobb arányú felderítése, illetve megelőzése érdekében” című KÖFOP projekt zárórendezvényén. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem részvételével zajló, a korrupció komplex visszaszorítását célzó program képzésein mintegy ötvenezren vettek részt az elmúlt években.

A Nemzeti Védelmi Szolgálat vezetésével, összesen 5 milliárd forint vissza nem térítendő támogatási összegből megvalósuló konzorciumi projektben a Nemzeti Közszolgálati Egyetemnek nem csak új, a korábbinál szélesebb körű antikorrupciós képzési portfólió kialakítására nyílt lehetősége, de ezen képzések a Probono rendszeren keresztül beépültek a közszolgálati továbbképzési rendszerbe, minden tisztviselő számára biztosítva az általános és speciális antikorrupciós képzéseket. Az ezeket elvégző tisztviselők száma, illetve aránya nemzetközi összehasonlításban is elismerésre méltó – hangzott el a konferencián, amelyen az NKE 2020 decemberében záruló, közel négy éves közreműködésének szakmai eredményeit foglalták össze a résztvevők. A jelenlévőket Kovács Gábor r. dandártábornok, a projekt szakmai vezetője köszöntötte, majd Kis Norbert fejlesztési rektorhelyettes az integritás kultúra fejlődéséről beszélt, amely szerinte „egyfajta válasz volt arra az állapotra, amely 2010-ben volt a magyar közszolgálatban”. A szakember szerint a korrupció elleni harcban kiemelt szerepe van az integritás kultúra elterjedésének és az integritás tanácsadók munkájának.

„A közigazgatás fejlesztése mindannyiunk számára szolgálat” – hangsúlyozta köszöntőjében Palich Etelka. A Magyar Kormánytisztviselői Kar elnöke Gróf Teleki Pál gondolatait idézve fogalmazta meg napjaink kormánytisztviselőivel és a közigazgatással szemben támasztott követelményeit: az igazi tisztviselő élethivatásnak tekinti az állampolgárok szolgálatát.  Palich Etelka hangsúlyozta, hogy a célok megvalósításához szemléletváltásra van szükség, egy minőségi, hatékony szolgáltató kultúrát kell kialakítani. Ehhez pedig a mostani projekt is hozzájárulhat, amelynek elsődleges céljai között szerepel a korrupció komplex módon történő visszaszorítása. Eszközei az NKE esetében a megelőzés, melyhez hozzátartozik többek között a képzés, a szervezetfejlesztés és a kutatás. Az egyetem által megvalósuló szakmai program több részprojektből állt, amelyekben számos szakértő, kutató, oktató, valamint szakmai háttérmunkát és szervezést végző munkatárs vett részt. Az antikorrupciós témájú kutatások részprojekt keretein belül 7 kutatás valósult meg, amelyek a Nemzeti Korrupcióellenes Programban és a hozzá kapcsolódó intézkedési tervekben foglalt feladatok támogatását szolgálták. Ezen kutatások révén új, átfogóbb ismeretekre derült fény a korrupcióról és az annak kezelését elősegítő integritásmenedzsment eszközökről. A második részprojekt a hivatásetika, integritás és antikorrupciós képzések kidolgozását és biztosítását szolgálta. Ezek része volt többek között a közszolgálati tisztviselők, az integritás tanácsadók online és jelentéti képzése, továbbá a szakirányú képesítéssel már rendelkező, az államigazgatási szerveknél jelenleg is tevékenykedő integritás tanácsadók folyamatos továbbképzésének biztosítása. A képzéseken mintegy 50 ezren vettek részt.

A Nemzeti Védelmi Szolgálat, mint konzorciumvezető irányításával zajló projekt 2021. március 31-ével zárul. A KÖFOP-2.2.3-VEKOP-16-2016-00001 azonosítószámú projekt keretében végzett kutatásokból készült tanulmányok az NKE tudásportálján érhetőek el IDE kattintva. 

 

Szöveg: Szöőr Ádám

Fotó: Szilágyi Dénes