Évnyitó a Magyar Diplomáciai Akadémián

A magyar nemzeti érdekek képviselete és védelme iránt elkötelezett szakemberek képzése a célja a Magyar Diplomáciai Akadémiának – hangzott el a Nemzeti Közszolgálati Egyetem és a Külgazdasági és Külügyminisztérium közös rendezvényén, a Ludovika Főépület Szent László kápolnájában. Ezzel megkezdődött az egyetem és a minisztérium szoros együttműködésében megvalósuló Diplomataképző Program és Diplomáciai Vezetőképző Program első tanéve, amelyen összesen mintegy 50 hallgató vesz részt. 

Mérföldkő ez a mai nap a magyar diplomácia történetében – hangsúlyozta köszöntőjében Pacsay Tomassich-Orsolya. A Magyar Diplomáciai Akadémia és a Stipendium Hungaricum Programért felelős államtitkár szerint évszázados igény volt egy önálló diplomata akadémia létrehozására. Elhangzott, hogy Teleki Pál volt kormányfő ismerte fel először Magyarországon, hogy korszerű diplomáciai képzés nélkül nem igazán lehet képviselni a magyar érdekeket. A most induló, hiánypótló program célja olyan szakemberek felkészítése, akik nemzetközileg is versenyképes tudással rendelkeznek és megfelelően tudják képviselni Magyarország gazdasági és külügyi érdekeit a nemzetközi porondon. A program össznemzeti jellegének és a regionális megközelítés fontosságának kapcsán az államtitkár elmondta, hogy szeretnének minél több határon túli magyart bevonni a képzésbe, és erősítenék Magyarország már meglévő közép-kelet-európai kapcsolatait, megteremtve ezzel „a közös közép-európai fellépés alapjait”.

Koltay András beszédében Andrássy Gyula munkásságát állította követendő példaként a leendő diplomaták elé, valamint felidézte milyen nehézségekkel kellett megküzdenie a történelem folyamán a magyar diplomáciának, külön kiemelve a Ludovika Akadémia szerepét a magyar szabadságért vívott harcban. „A Ludovika Akadémia hagyománya nem csak magyar, hanem kifejezetten közép-európai, színes, értékes örökség, számos olyan eszközzel, amelyre érdemes odafigyelni, amikor a jelen feladatairól gondolkodunk” – emlékezetetett az NKE rektora. Koltay András szerint a program elindítása az egyik állomása annak, hogy „a magyar állam valós, tényleges önrendelkezést is kivívhat magának a mindenkori geopolitikai helyzetére ügyelve, de nem annak fogságában vergődve”.  A rektor szólt arról is, hogy az egyetem részt vállal a világ dolgaiban eligazodó, önálló döntéshozatalra képes, kellően felkészült, művelt hallgatókat képzésében, akik képesek helytállni hazai és nemzetközi ügyekben egyaránt.

Vizi Balázs képzési igazgató a Diplomataképző Program kapcsán reményét fejezte ki, hogy a képzés elvégzésével a hallgatók készségekben, tudásban, szellemi inspirációban is gazdagodnak majd. A Diplomáciai Vezetőképző Program képzési igazgatója, Zachar Péter Krisztián pedig a képzés páratlanságát hangsúlyozta. Szerinte az elméleti és gyakorlati tudás speciális kombinációjának köszönhetően a végzett hallatók olyan tudás szerezhetnek, amelyhez máshol nem juthatnak hozzá.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium, valamint a Nemzeti Közszolgálati Egyetem közös képzési programjának célja, hogy nemzetközi szinten versenyképes képzést nyújtson külügyi és külgazdasági területen, valamint biztosítsa a külügyi feladatokat ellátó szakemberek utánpótlását és továbbképzését. Idén a Diplomataképző Programban 26 hallgató, a Diplomáciai Vezetőképző Program keretében pedig 25, különböző minisztériumokból, illetve más közigazgatási szervektől érkező munkavállaló kezdi meg tanulmányait, hogy felkészüljenek külügyi és külgazdasági, valamint vezetői pályájukra.  Az eseményen Nagy Sándor Gyula tolmácsolásában bemutatták a Gazdaságdiplomácia -Elmélet és gyakorlat felkészülő diplomatáknak című könyvet, amely a Magyar Diplomáciai Akadémia, a Külügyi és Külgazdasági Intézet, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, valamint a Budapesti Corvinus Egyetem oktatóinak közreműködésével jelent meg és a jövendő külgazdasági attasék számára szolgálhat kézikönyvként külgazdasági kérdésekben.

A szakmai rendezvényt követő pohárköszöntőjében Orbán Balázs miniszterhelyettes szólt az önálló diplomácia igényének több évszázados múltjáról és kitért arra, hogy az NKE célja olyan képzési rendszer biztosítása, ahol a végzett hallgatók tisztában lesznek a nemzetközi összefüggésekkel és meg van bennük az az okosság, amely képessé tesz minket (Széchenyi elképzelésére reflektálva) a saját tengelyünk körül megfordulni.

A Magyar Diplomáciai Akadémia képzéseiről bővebben ITT olvashat. 

 

Szöveg: Zavodnyik Blanka

Fotó: Szilágyi Dénes