NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
LUDOVIKA

Államtitkári vizit Hegyeshalomnál

Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára rendőri és egyetemi vezetők társaságában látogatta meg a magyar-osztrák határon szolgálatot teljesítő rendőrtisztjelölteket. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Kar hallgatói a pandémia miatti veszélyhelyzetben március közepe óta vesznek részt a személy- és áruforgalom ellenőrzésében.

A tisztjelöltek több turnusban, 12 órás szolgálatban végzik munkájukat, a Készenléti Rendőrséget segítve a feladatellátásban. A hallgatók önálló intézkedésre nem jogosultak, de kényszerítő eszközzel vannak felszerelve. „Különleges időket élünk, hiszen 2008 óta nem volt Hegyeshalomnál határellenőrzés. Amikor hazánkat is elérte a járvány, újra kellett építeni a korábbi infrastruktúrát, meg kellett szervezni a különböző folyamatokat és biztosítani kellett az ellenőrzés humán oldalát is”- fogalmazott honlapunknak Orbán Balázs. A miniszterhelyettes elmondta, hogy a Rendészettudományi Kar hallgatói nap, mint nap nagy kötelességtudatról tesznek tanúbizonyságot és a nehéz szolgálatot is viszonylag derűsen fogadják. Szerinte ez egy jó tanulási lehetőség is a számukra, hiszen éles helyzetben helytállva látnak bele a gyakorlati működésbe, ráadásul nagyban segítik a Készenléti Rendőrség tagjainak munkáját. „Hálásak vagyunk a hallgatóknak, és támogatásukról biztosítjuk őket”- fogalmazott Orbán Balázs.

A hallgatók jelenlegi csoportja már hatodik alkalommal vesz részt Hegyeshalomnál a határellenőrzésben. Ruzsonyi Péter bv. dandártábornok szerint jó körülmények között végzik munkájukat a hallgatók, akikben megvan az elszántság, az akarat, a közel sem könnyű feladat elvégzésre. „Látszik, hogy nemcsak kötelességből vannak itt, hanem szeretik és élvezik is ezt a gyakorlatot”- fogalmazott az RTK dékánja. A rendőrtisztjelölt hallgatókat meglátogatta Christián László r.ezredes, az NKE oktatási rektorhelyettese, valamint több rendőri vezető is.

 

 

Szöveg: Szöőr Ádám

Fotó: Szilágyi Dénes