Fulbright ösztöndíj: határidő közeleg!

Posztgraduális diákok számára közeledik a Fulbright ösztöndíjak beadási határideje. Az eredeti (május 18.) határidőt a járványügyi helyzet miatt meghosszabbították ugyan, ennek ellenére nem árt odafigyelnie annak, aki pályázni akar.

A magyarországi Fulbright Bizottság idén is meghirdette az Amerikai Egyesült Államokba szóló ösztöndíjait. A 2021-2022-es tanévre szóló Fulbright posztgraduális hallgatói pályázatok benyújtási határidejét a rendkívüli helyzetre való tekintettel 2020. május 31-ig meghosszabbították. További részletek és feltételek a Fulbright ösztöndíjprogram honlapján.

Emlékezetes, hogy az NKE Nemzetközi Igazgatóság a veszélyhelyzet kihirdetése előtti utolsó eseménye a Fulbright Bizottság igazgatójának tájékoztatója volt a lehetőségekről. Jókay Károly akkor arról beszélt, hogy a saját pályájuk egyengetésén túl, a pályázatot elnyert hallgatók, kutatók elősegítik az egyetemek, intézetek, tanszékek közötti szorosabb kapcsolatépítést is. „Meghatározó volt pályámra nézve” – emlékezett vissza Breuer Klára nemzetközi igazgató a program keretében Amerikában végzett tanulmányaira. Magyarics Tamás, az Amerika Tanulmányok Kutatóintézet tudományos főmunkatársa szintén megerősítette, hogy mennyit lendített szakmai pályáján, amikor kutatóként kétszer is elnyerte az ösztöndíjat.

A Fulbright ösztöndíj 1946 óta létezik világszerte és 106 ország vesz részt a programban. Évente 20-25 amerikai és ugyanennyi magyar állampolgár kaphatja meg az ösztöndíjat, háromszoros túljelentkezés mellett. A Fulbright ösztöndíjra olyan magyar felsőoktatási hallgatók és oktatók-kutatók jelentkezhetnek, akik magas szintű angol nyelvtudással rendelkeznek, valamint az Egyesült Államokba szeretnének oktatni, kutatni vagy továbbtanulni. Pályázni bármely tudományterületen és művészeti ágban lehet az Egyesült Államok bármely egyetemére. A Magyar Állam elkötelezett abban, hogy hogy évről évre emelje az anyagi hozzájárulást, ezzel még több lehetőséget tud a Fulbright Alapítvány kínálni az érdeklődők számára a magyar-amerikai szakmai és emberi kapcsolatok elősegítésére. A következő tanévre szóló hallgatói pályázatok leadási határideje: 2020. május 31., a kutatói ösztöndíjaké pedig 2020. október 12. 

 

Szöveg: Tasi Tibor

Fotó: Szilágyi Dénes