NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
LUDOVIKA

Új lehetőségek segítik a tudományos munkát az NKE-n

Mostantól a korábban nem tapasztalható mennyiségben érhetők el előfizetett magyar és nemzetközi teljes szövegű, valamint bibliográfiai adatbázisok a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen. Segítségükkel elsősorban a legkülönbözőbb területek folyamatban lévő és visszatekintő szakirodalmához juthatnak hozzá az egyetemi polgárok.

Mostantól az egyetem hallgatói és kutatói összesen, mintegy 30 millió dokumentumhoz juthatnak hozzá. Ezek között például a százezret meghaladó számú folyóirat összes évfolyamának teljes tartalma, közel ötmillió doktori disszertáció és tézis, 150 ezer audiovizuális dokumentum, valamint több millió szabadon kereshető e-könyv, szótárak, kutatási segédletek, térképek, konferenciaanyagok találhatók. A teljes szövegű tartalmak mellett a bibliográfiai és tudománymetriai szolgáltatások is figyelemre méltók, melyek segítségével áttekinthető egy-egy tudományterület, megismerhető legfontosabb szerzői, trendjei, feltérképezhetők a kutatóműhelyek kapcsolatrendszere és a finanszírozók köre is.

Az Egyetemről elérhető előfizetett és ingyenes adatbázisok aktuális listája ITT érhető el.

Az Egyetemi Központi Könyvtár munkatársai hétről-hétre röviden ismeretnek egy-egy adatbázist - erről a könyvtár honlapjának hírek-rovatában, valamint az "Adatbázis-ajánlók" menüpontján tájékozódhatnak.

Az adatbázisok használatának feltétele a következő:

- elérhetők az Egyetem területén található számítógépeken (például a könyvtárakban elhelyezett olvasói számítógépeken),

- vagy bárhonnan, az NKE Informatikai Igazgatóság által üzemeltetett VPN szolgáltatás segítségével.

VPN használatára az NKE egyetemi polgárai (oktatók, kutatók, munkatársak, doktoranduszok, hallgatók) jogosultak. A VPN használatáról és a telepítésről rövid tájékoztató INNEN érhető el.
Előre egyeztetett időpontban és témákban könyvtárosok által tartott felhasználói tréningekre van lehetőség. Kapcsolat:dto.konyvtar@uni-nke.hu

 

Szöveg: Tasi Tibor

Fotó: Szilágyi Dénes