NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
LUDOVIKA

Korszerű eszközökkel oktatják az elektronikai hadviselést

Bemutatták az Elektronikai hadviselés szimulátor szakkabinetet az NKE HHK Elektronikai Hadviselés Tanszékén. A Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretében indított Elektronikai Hadviselés fejlesztés részeként kialakított laborban korszerű eszközökön sajátíthatók el a rádióelektronikai felderítés és zavarás módszerei.

A HHK vezetői és érdeklődő szakmai állománya részére szervezett bemutatón Kajári Ferenc dandártábornok, a fejlesztési program szakmai felügyeletét ellátó Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat Felderítő Csoportfőnökség csoportfőnöke arról beszélt: a 2016-os előkészítés után egy évvel indult el a Magyar Honvédség elektronikai hadviselés fejlesztési programja, amelynek célja a rádióelektronikai felderítő és zavaró képesség megújítása. A szakkabinetnek helyet adó teremben elhelyezett szimulátor rendszerben három iránymérő, valamint egy zavaró, parancsnoki és tanári munkaállomás kapott helyet, illetve egy olyan kivetítő, amelyen bármelyik munkaállomás aktuális képe is megjeleníthető. Ezek működését mutatták be az eseményen. A szimulációk a valós katonai gyakorlatok rádióforgalmazásának hangfájljai segítségével tehetők élethűbbé. A bemutatón a 40-90 MHz-es tartományban üzemelő, különböző modulációkat és üzemmódokat alkalmazó harcászati rádióhálók és sugárzó rádióadó felderítését és zavarását szimulálták a szakemberek.

Mint elhangzott: 2019 szeptembere óta zajlik az új elektronikai hadviselés rendszert oktató, kiképző és üzemeltető állomány felkészítése, első körben 36 kezelő és négy altisztjelölt hallgatót vontak be az oktatásba. Az új rendszer beszállítása a tervek szerint idén februárban kezdődik.

Az új szakkabinet a jövőben gyakorlatorientált képzési helyszínként támogatja majd a honvédtiszt- és altiszt jelöltek, valamint a Magyar Honvédség szakállományának felkészítését az új generációs haditechnikai eszközrendszer kezelésével kapcsolatos feladatok ellátására, a különböző munkafolyamatok begyakorlására a legváltozatosabb harcászati helyzetekben.

A bemutatót egy későbbi időpontban a Magyar Honvédség Parancsnokságának vezetői is megtekintik majd.

 

Szöveg: Tasi Tibor

Fotó: Szilágyi Dénes