NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
LUDOVIKA

Menedzselni a lehetetlent!

Húsz lengyel közigazgatási vezető vett részt az NKE Stratégiai Tanulmányok Intézete által szervezett Közigazgatási Menedzsment Akadémia rendezvényén. Az öt napos képzés során angol nyelvű tréningeket és interaktív foglalkozásokat tartottak a Ludovika Campuson.

Napjainkban rendkívüli mértékben növekedett a világban zajló folyamatok, az embereket körülvevő rendszerek komplexitása. A technológia fejlődésével a mindennapi élet rohamosan felgyorsult: tömeges információt kell feldolgozni, hasznosítani, pillanatok alatt kell döntéseket hozni és komplex helyzeteket átlátni. Ezek az új jelenségek a vezetőket is új kihívások elé állítják. A klasszikus, egyértelmű alá – fölé rendeltségi viszonyokon alapuló line management helyett a vezetőknek komplex hálózatos kapcsolatrendszert kell kezelniük. Egy szervezet sikeres működése és megmaradása szempontjából kulcsfontosságú a célok egyértelmű és világos kijelölése, a feladatok delegálása és a „felelősségvállalás” (ownership) erősítése a szervezet alsóbb szintjein, valamint a folyamatos tanulás a saját tevékenység reflektív értékelése, a tapasztalatok megosztása és a visszacsatolás révén. 

A közigazgatásban dolgozó vezetők feladatainak komplexitását növeli, hogy egyszerre sokrétű érdekeltségnek és értékrendszernek kell megfelelniük. A közpolitikai, kormányzati teret átszövi a politikai érdekeknek, az állampolgároknak való megfelelés igénye, valamint a nemzetközi jogi sztenderdek és az Európai Unió által támasztott elvárások. Az ezeknek való vezetői megfelelésről és kihívásokról egykori és jelenlegi közigazgatási vezetők osztották meg tapasztalataikat a Közigazgatási Menedzsment Akadémián. A Nemzeti Közszolgálati Egyetemen tartott képzésen elhangzott: ahhoz, hogy a közigazgatási vezetők kezelni tudják a mindennapi sokrétű elvárást és a gyorsan változó környezetet kulcsfontosságú az alkalmazkodókészség javítása és olyan kompetenciák fejlesztése, mint például az (ön)tudatosság, önreflexió, rugalmasság és az egyértelmű kommunikáció. Napjaink vezetőinek elsődleges feladata nem az út kijelölése és a „követők” vezetése, hanem az érintettek bevonása, motiválása és visszajelzések adása. A program a Nemzeti Közszolgálati Egyetem és a lengyel Lech Kaczynski Nemzeti Közigazgatási Iskola együttműködésében, a POWR.04.02.00-00-0005 /18 számú projekt keretében valósult meg.

 

Szöveg: Kovács Éva

Fotó: Szilágyi Dénes