Együttműködés a Széchenyi István Egyetemmel

Az oktatás és képzés, a továbbképzés, a kutatás-fejlesztés és az innováció területén kíván szorosabban együttműködni a Nemzeti Közszolgálati Egyetem és a győri Széchenyi István Egyetem. Erről írtak alá megállapodást a két intézmény vezetői, Koltay András és Földesi Péter rektorok, valamint Filep Bálint kancellár az NKE Ludovika Főépületben tartott szakmai találkozón.

A stratégiai együttműködési megállapodás olyan lehetséges közös kutatási területeket jelöl meg, mint például a dróntechnológia, a mesterséges intelligencia, a kiberbiztonság, az elektromobilitás vagy a településfejlesztés. Emellett például környezetbiztonsági, vízügyi, katasztrófavédelmi, katonai műszaki és a nemzetközi versenyképesség növelését támogató kutatásokra is sor kerülhet a két intézmény szakembereinek közreműködésével. Képzési együttműködés elsősorban a jogtudományi, az államtudományi, a közigazgatási, a vízügy, valamint a műszaki és informatikai területeken várható.

Koltay András, az NKE rektora elmondta, hogy a keretmegállapodásban rögzített lehetséges kutatási területek köre elég széles és reméli, hogy mindezekből minél több témában várhatóak majd konkrét eredmények is. A média és a hírközlés jogi aspektusai kapcsán már el is indult egy közös kutatás a két intézmény közreműködésével. Kis Norbert, az együttműködésért felelős rektorhelyettes szerint elsősorban olyan területeken várható konkrét együttműködés, amelyeken közösen eredményesebben tud helytállni a két intézmény a kutatás-fejlesztési versenyben.

Földesi Péter szerint a közszolgálat fejlesztésében is egyre nagyobb szerepet kapnak az olyan lehetséges közös kutatási témák, mint a digitalizáció, az automatizálás, vagy a mesterséges intelligencia. A Széchenyi István Egyetem rektora példaként hozta fel az észtországi elektronikus kormányzás sikereit. Elhangzott, hogy a győri egyetem műszaki kutatásainak eredményei az NKE-vel való együttműködésben is megjeleníthetők és tovább gondolhatók a közigazgatás fejlesztése érdekében. Földesi Péter szerint fontos az is, hogy közös hazai és uniós pályázatokban is részt vegyen a két intézmény. Ezzel ugyanis nemcsak itthon, hanem külföldön is láthatóvá válhatnak az együttműködés eredményei.

 

Szöveg: Szöőr Ádám

Fotó: Szilágyi Dénes