Educatio: nagy az érdeklődés az NKE standjánál

Sok középiskolás érdeklődött a Nemzeti Közszolgálati Egyetem képzései iránt a Hungexpo területén zajló 20. Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállításon. Az NKE standjának különösen népszerű része az emeleti „chill zone”, ahonnan az egész rendezvényterület belátható.

A szombatig tartó eseményen az NKE négy karának képzéseivel ismerkedhetnek meg a pályaválasztás előtt álló fiatalok. Az „A” csarnok DF03 programhelyszínén található standnál a fiatalok megismerkedhetnek a Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar, a Rendészettudományi Kar, az Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Kar, valamint a Víztudományi Kar képzéseivel. Koltay András rektor a helyszínen arról beszélt: jó látni, hogy nagy tömeg van a 9. életévébe lépő NKE standjánál, reményei szerint ez majd a jelentkezési adatokban is látszódni fog. „Mi abban lehetünk jobbak, hogy megmutatjuk, hogy mik azok a sajátosságok, amelyek a többi egyetemhez képest minket egy kicsit különbözővé tesznek” – fogalmazott honlapunknak az NKE rektora, aki szerint bőven van mivel büszkélkednie az intézménynek, de nemcsak másnak és többnek kell lenni, hanem annak is kell látszani, amit az egyetemi stand megvalósít. Christán László r. ezredes, oktatási rektorhelyettes szerint az NKE-re jelentkezőket például azzal lehet meggyőzni, hogy ha itt végeznek, akkor biztos jövőjük, perspektívájuk, munkahelyük lesz az állam szolgálatában. Ezt fejezi ki az egyetem standja is, ahol „érdekes, izgalmas, motiváló kihívásokkal” találkozhatnak az érdeklődők, miközben rendőrtiszt-jelöltekkel, vagy akár vadászpilótákkal is beszélgethetnek.

Az Educatio kiállításon sokan keresték fel az Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Kar standját is, ahol folyamatos volt az érdeklődés a képzések iránt. Tischler Zoltán, a kar oktatásszervezési osztályvezetője szerint a felvételizők több irányba nyitottak és széles spektrumban gondolkodnak, sokan érdeklődnek a hazai közigazgatással, de a nemzetközi területtel kapcsolatos képzések iránt is. Felkapottnak nevezte a Katasztrófavédelmi Intézet képzései iránti érdeklődést Vass Gyula tűzoltó ezredes. „Úgy gondolom, hogy jó irányba halad a Katasztrófavédelmi Intézet” – utalt az igazgató arra, hogy tavaly 10 százalékkal növelték a felvételizők számát. A legnépszerűbb képzés a tűzoltó tisztjelölti, de az iparbiztonsági területtel, azaz a veszélyes üzemekkel kapcsolatos szak iránt, vagy a katasztrófavédelmi műveleti képzés iránt is élénk az érdeklődés az idei Education. Vass Gyula leszögezte: a tűzoltó tisztek az egyetem elvégzése után a Belügyminisztérium által biztosított életpályamodell alapján folyamatosan tudnak előrelépni, egy olyan bérezési struktúra alakult ki, amely népszerűbbé teheti ezt a területet.

Pontos elképzelésekkel érkeztek az NKE standjához az érdeklődő középiskolások. A fővárosi Bornemisza Péter Gimnázium általunk megkérdezett tanulója például az RTK szakjai iránt érdeklődött, nyomozó szeretne lenni, ezzel a területtel kapcsolatban volt az egyik legnagyobb érdeklődés. A másik, szintén a Bornemisza Gimnáziumba járó középiskolás a honvédtiszt képzés első időszakáról, az alkalmassági vizsgákról, az alapkiképzésről és az első félév tanulmányi kötelezettségeiről érdeklődött. A XX. kerületi Nagy László Általános Iskola és Gimnázium két tanulója úgy fogalmazott: ők is szeretnének a Rendészettudományi Karon tanulni, de őket a „nem egyenruhás” képzések érdeklik. Az egyik fiatal pedig arról beszélt honlapunknak, hogy az ország védelme érdekében választaná a Hadtudományi és Honvédtisztképző Kart, emellett pedig családi indíttatásból is tovább vinné ezt az örökséget.

A Víztudományi Kar január 16-án, Baján tartja nyílt napját, míg az NKE központi nyílt napjára január 25-én, az intézmény Ludovika Campusán kerül sor. A felvételiről és az NKE képzéseiről bővebben ITT találhat információkat.

Az Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállítás NKE standjánál készült összeállítás az alábbi linken tekinthető meg:

 

Szöveg: Tasi Tibor

Fotó: Szilágyi Dénes

Videó: Halápi Katinka


Címkék: Educatio