Szélesre tárta kapuit az NKE a középiskolások előtt

Felvételi előtt álló diákokat fogadott központi nyílt napján a Nemzeti Közszolgálati Egyetem. Bemutatkoztak az egyetem karai, a résztvevők a képzésekről, a felvételi rendszerről, a sportolási lehetőségekről és az egyetemi élet egyéb fontos területeiről kaphattak tájékoztatást.

A hatalmas érdeklődéssel kísért nyílt nap rektori köszöntővel és a karok bemutatásával kezdődött az Oktatási Központ 500 fős előadójában. A résztvevők élő közvetítésen keresztül az aulába és más termekbe telepített kivetítőkön is figyelemmel kísérhették az eseményeket. Koltay András beszédében az egyetem hagyománytisztelő és modern szerepének kettősségét emelte ki. A rektor arra emlékeztette a leendő hallgatókat, hogy nehéz döntés előtt állnak, amely meghatározza következő éveiket és a felnőtté válás, valamint a szakmai pályafutás ígéretét hozza magával. „A Nemzeti Közszolgálati Egyetem hagyományai speciálisak, szorosan összefügg a mi létünk a magyar nemzet sorsával, a magyar állam függetlenségével” – utalt a rektor a hagyománytiszteletre, aminek szimbóluma a Ludovika Főépület. Ez a hagyománytisztelet kiegészül a 21. század kívánalmaival, amely a megőrzésre érdemes értékeket a mai kor számára teszi átélhetővé, Koltay András szerint ezért jelkép erejű, hogy „a mai modern oktatási épületben gyűltünk össze.” Az Egyetem infrastruktúrában, sportolási lehetőségekben, a környezetben, a kollégiumi elhelyezést illetően páratlan lehetőséget kínál hallgatóinak, partnernek tekinti őket, biztosítja számukra a külföldi tanulmányok lehetőségét, a tudományos munkába való bekapcsolódást, sőt már középiskolás éveik alatt a sikeres nyelvvizsga szerzést, de az egyetemi élet könnyebb elemeit is – sorolta az előnyöket a rektor. Koltay András szerint az évi 800, a napi oktatáshoz szorosan nem kapcsolódó rendezvény segítségével jól érezhetik magukat és a végzés után életük legboldogabb éveiként emlékezhetnek vissza az NKE-n eltöltött időre.

A nyílt napon bemutatkozott az augusztus elsején alakult Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Kar, amely mintegy 2500 hallgatójával és 200 oktatójával az ország egyik legnagyobb egyetemi kara. Smuk Péter dékán arra hívta fel a figyelmet, hogy a legszélesebb értelemben vett közigazgatás különféle foglalkoztatási státuszaira képeznek szakembereket, a mesterképzésekkel pedig a leendő állami vezetőket. Az itt végzettekre biztos elhelyezkedés és kiszámítható jövő vár. A dékán közölte: a kar két irányba nyitott perspektívát, az egyik a nemzetközi képzési programok, kapcsolatok nyújtotta lehetőségek, a másik a magán – és a közszféra között mozgó területen elhelyezkedést kínáló képzések.

Hautzinger Zoltán ezredes, a Rendészettudományi Kar oktatási dékánhelyettese szerint az ország egyik legnépszerűbb karának rendeltetése, hogy a jövő rendvédelmi értelmiségét képezze, akik nem pusztán foglalkozást, hanem hivatást választanak. A kar három – és négyéves képzési formát kínál, nemcsak rendőrtiszti irányokat, hanem katasztrófavédelmi, pénzügyőri, a későbbiekben büntetésvégrehajtási tisztek képzését, a migrációval foglalkozó szakember képzést, és a magánbiztonsági vezetői utánpótlás biztosítására vonatkozó irányokat. Bizonyos képzésekhez komoly fizikai, egészségügyi és pszichikai alkalmassági követelményeknek kell megfelelni, próbaalkalmassági vizsgán egyébként a nyílt napon is részt vehettek az érdeklődők.

Pohl Árpád dandártábornok, a Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar dékánja arra hívta fel a jelentkezők figyelmét, hogy a katonai pálya biztos megélhetést kínál, de tele van kihívásokkal. A külszolgálat, a NATO – és hadszíntéri szolgálat lehetősége vonzó, a honvédtisztek jövedelme pedig az elmúlt időszakban végrehajtott 50 százalékos illetményemelésnek köszönhetően versenyképes. Az NKE-n végző tisztek egy technikailag, eljárásrendjében, szervezeti kultúrájában megújult Magyar Honvédségben szolgálnak majd. A dékán kiemelte: az NKE-n tanulnak azok, akik „Top Gun” - ként harcászati repülőt, helikoptereket vezetnek majd, „Ramboként” a különleges műveleti erőknél teljesítik szolgálatukat, vagy a kibertérben „cyberharcosként” védik majd a hazát. A Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar nemcsak vezetőket, parancsnokokat képez, a hallgatóknak kettős jogállása van: egyrészt egyetemi hallgatók, másrészt a Ludovika Zászlóalj, ezzel pedig a Magyar Honvédség katonái.

Bíró Tibor, a Víztudományi Kar dékánja arról beszélt: a kar zászlóshajója a négyéves építőmérnök képzés, a mérnökök társadalmi megbecsültségnek örvendenek, hiszen az általuk tervezett autópályák, hidak, vízerőművek, vagy a folyószabályozásban végzett munkájuk évtizedes hatással rendelkeznek. Az elkövetkező években ezermilliárdokat költ majd az ország infrastruktúra fejlesztésre, amihez jól fizetett mérnökök kellenek. Bíró Tibor szerint már csak ezért is érdemes infrastruktúrák tervezéséhez, építéséhez és üzemeltetéséhez kapcsolódó képzéseket választani, hallgatóik is már a végzés előtt munkához jutnak. A vízügyi ágazatnál dolgozóknak színes, változatos, természetközeli, de a digitális vízgazdálkodás kapcsán, informatikai jellegű munkát is tudnak ajánlani. Mindezt egy olyan környezetben, Baján, ahol a dunai holtágak és a gemenci erdő változatos természeti szépségeket kínál.

Czizcás Péter, az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat elnöke az érdeklődő középiskolások megszólításával bizonyította az NKE egyedi portfólióját. Rengeteg lehetőség, kihívás, jó élmény és pozitív tapasztalat – ezt kínálja az NKE – mondta el saját élményei alapján az EHÖK elnök. A nyílt napon az általunk megkérdezett hallgatók azt mondták: szimpatikusak számukra az NKE által nyújtott országosan egyedi lehetőségek, sokan családi indíttatásból mennének rendőrtisztnek, vagy honvédtisztnek. Az egyik érdeklődő pedig arról beszélt honlapunknak: ő azért választja majd az NKE nemzetközi képzését, mert ezzel Európában is egyedülálló végzettséghez juthat.

A központi nyílt napon külön tájékoztatók is elhangzottak az egyes szakokról. A programokat fegyverbemutató, légfegyverlövészet, vízicsocsó színesítette, illetve rendőrségi eszközöket, tűzoltóautót és a katasztrófavédelmi mobil labor járművét is megtekinthették az érdeklődők. A VTK és a HHK decemberben saját otthonába is várja a látogatókat. A bajai campuson 4-én, a Hungária körúti campuson 6-án lesz nyílt nap.

 

Szöveg: Tasi Tibor

Fotó: Szilágyi Dénes


Címkék: nyílt nap