Rekordszámú pályamunka a Tudomány Kapujában

71 beérkezett pályamunkával mutathatták be tudományos kutatási eredményeiket a hagyományoknak megfelelően idén is megrendezett Poszterverseny pályázói. A Magyar Tudomány Ünnepe 2019 rendezvénysorozat nyitókonferenciájával közösen tartott rendezvény egy-egy szekciója az Európai Kiberbiztonsági Hónap és a NATO70 konferencia és szimulációs verseny részeként valósult meg a Duna Palotában.

„Remélem, a munka során megérezhették azt a szellemi izgalmat, amely a tudományos kutatást kíséri”- szólt köszöntőjében Padányi József vezérőrnagy a pályázókhoz. Az NKE tudományos rektorhelyettese elmondta, hogy az egyetemen a KÖFOP projekt lezárásával sem csökkent a kutatói munka intenzitása. Kitért a jelenleg is zajló, két publikációs pályázat részleteire. „A pályázatokban a hallgatók hozzáadott értéke is megjelent”- emelte ki.

„A mai esemény a tudományszervezésről és a közösségépítésről szól”- mondta Pató Viktória Lilla. Az NKE DÖK elnöke fontos célként fogalmazta meg a tudományos színvonal növelését. Elhangzott, hogy a 71 pályamunka közül 16 külföldi hallgatóhoz köthető. „A nemzetköziesítésben is próbálunk élen járni”- fogalmazott. Osman Mohammed Afzal, a DÖK szószólója a nemzetközi hallgatókat méltatta beszédében.

„Jó érzés látni, ahogy évről évre nő a rendezvényen való részvétel és a színvonal is”- hangsúlyozta Szakos Judit, a Tudomány Kapujában 2019 főszervezője. Az NKE DÖK alelnöke örömét fejezte ki, hogy a 71 beérkezett pályamunka közül 49-et valamelyik szakkollégium tagja adta be.

Dub Máté, a Nemzetbiztonsági Szakkollégium részéről köszöntötte a megjelenteket és beszédében három motivációs tényezőt emelt ki: a kézzelfoghatóságot, a konzulens személyét és a jövőbemutatást, amelyek hatással vannak a tudományos dolgozat megírására. Hangsúlyozta azt is, hogy a tudományszervezés legfontosabb része a közösség. A szakmai zsűri által a legmagasabb pontszámmal értékelt alap- és mesterképzésben résztvevő poszterek készítői a „Haza szolgálatában” interdiszciplináris doktorandusz konferencián ismertethetik kutatásaik eredményeit.

A két államtudományi szekcióban Juhász Enikő és Dancsok Petra bizonyult a legjobbnak, mindketten a Magyary Zoltán Szakkollégium tagjai. A kiberbiztonsági szekció győztese a nemzetbiztonsági szakkollégiumos hallgató, Dub Máté lett. A had- és rendészettudományi szekcióban Elek Dániel, a Szent György Szakkollégium tagja ért el első helyezést. A rendezvény a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Doktorandusz Önkormányzata, a Doktoranduszok Országos Szövetségének Hadtudományi, Közigazgatás-tudományi és Rendészettudományi Osztályai, az NKE Szakkollégiumai, a Rendészeti Doktoranduszok Országos Egyesülete és az MHTT Kápolnai Pauer István Ifjúsági Klub együttműködésében jött létre. A kiállított pályaművek november 13-ig a Duna Palotában, azt követően a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen tekinthetőek meg.

 

Szöveg: Fecser Zsuzsanna

Fotó: Szilágyi Dénes