Nemzetközi tanévnyitó az NKE-n

Mintegy 14 országból összesen 57 külföldi hallgatót fogad az őszi szemeszterben a Nemzeti Közszolgálati Egyetem a különféle hallgatói mobilitási programok keretében. Az intézmény nemzetközi tanévnyitója, az International Welcome Day programjain a karok és az Erasmus Student Network is bemutatkozott.

Az NKE nemzetközi tanévnyitóján elsőként az intézmény nemzetközi rektorhelyettese köszöntötte a külföldi hallgatókat. Koller Boglárka szerint a hallgatók megtették az első lépést: az Erasmus mobilitás programján keresztül elutaztak Magyarországra, hogy itt töltsenek egy szemesztert. „Az Erasmus program az egyik legfontosabb előnye az európai integrációnak” – hangsúlyozta a rektorhelyettes, aki hozzátette: a hallgatók elsősorban a tanulás miatt jöttek, az egyetemen pedig számos lehetőség várja őket, nem fognak unatkozni. Koller Boglárka arra buzdított: tanuljanak meg néhány magyar szót, próbálják ki a magyar ételeket, nézzék meg a látványosságokat és érezzék jól magukat. Az International Welcome Day hallgatóit az NKE frissen munkába állt nemzetközi igazgatója is köszöntötte. Breuer Klára korábban diplomataként dolgozott, egy hete kezdte meg a munkáját az intézményben. Arról beszélt, hogy a 30 éve létező Erasmus a legsikeresebb az összes Európai Uniós program között: rengeteg hallgató vett már részt rajta, gyűjtött tapasztalatot, ismert meg új kultúrákat és fejlesztette tudását a világ különböző pontjain. „Ezt kívánom maguknak is” – fogalmazott az igazgató, aki szerint a külföldi hallgatók az EU történetének izgalmas pillanatában érkeztek ide, hiszen a Brexit egyre közelebb kerül hozzánk, az EU céljaival és lényegével kapcsolatban pedig jelenleg is viták folynak. Az igazgató szerint azonban nem kell megijedni a kialakult helyzettől, hiszen az EU kríziseken keresztül fejlődik. Breuer Klára felhívta a külföldi hallgatók figyelmét arra, hogy 30 éve rendszerváltás volt nemcsak Magyarországon, hanem a régióban is, érdemes megragadni a lehetőséget és részt venni a számtalan ilyen témájú előadáson.

A nemzetközi tanévnyitón az Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Kart Zachar Péter mutatta be. „A kar elhivatott abban, hogy a közszolgálatnak képezzen utánpótlást”–fogalmazott a tudományos és nemzetközi dékánhelyettes, aki szerint bár az ÁNTK változáson ment keresztül az utóbbi hónapban, de a magas minőségű oktatás megmaradt, széles tantárgyi palettával rendelkezik angol nyelven is. A dékánhelyettes kiemelte: Jesse Richman professzor az USA-beli Norfolkban lévő Old Dominion Universityről is oktat nálunk, az óráin való részvételt erősen javasolta. Ha pedig tetszett a szemeszter, lehet jelentkezni az NKE International Public Service angol nyelvű mesterképzésére – mondta Zachar Péter. A Rendészettudományi Kart Mészáros Bence ezredes mutatta be. „A kar legfőbb feladata elméleti és gyakorlati tudás nyújtása a hallgatóknak” – mondta a tudományos és nemzetközi dékánhelyettes, aki elmagyarázta a különbséget az NKE-n tanult rendőrtisztek és az utcán járőröző rendőrök között, akik szakközépiskolában tanultak. Az International Welcome Day keretében a hallgatók megismerhették az NKE hallgatói érdekképviseletét is. Noszkó Anna, az EHÖK nemzetközi referense mindenkinek sikeres félévet kívánt.

A 2019/2020-as tanév őszi szemeszterében 53 hallgató érkezett az NKE-re az Erasmus+ program keretében, ketten Oroszországból jöttek az International Credit Mobility (ICM) program révén, míg két hallgató Azerbajdzsánból kétoldalú szerződés eredményeként. Az Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Karon 53-an, a Hadtudományi és Honvédtisztképző Karon 23-an, míg a bajai Víztudományi Karon egy hallgató tanul a nemzetközi programok keretében. A küldő országok: Németország, Törökország, Franciaország, Románia, Spanyolország, Olaszország, Belgium, Oroszország, Csehország, valamint Finnország, Hollandia, Lengyelország, Portugália és Azerbajdzsán.

 

Szöveg: Juhász Katalin, Tasi Tibor

Fotó: Szilágyi Dénes