Elemzésmódszertani képzés indul szakkollégistáknak

Az NKE Eötvös József Kutatóközpont Stratégiai Védelmi Kutatóintézete kutatás- és elemzésmódszertani képzést hirdet a most induló tanév őszi szemeszterében az egyetem szakkollégistái számára, akiknek 12 héten át nyílik lehetőségük szakszemináriumok keretében fejleszteni módszertani készségeiket. A szeptember 23-i héttől induló, két 12 fős csoporttal párhuzamosan futó kurzus célja, hogy gyakorlati példákon és feladatokon keresztül alkalmazható ismeretekkel, gondolati sémákkal és készségekkel ruházza fel a szakkollégistákat.

„Minden egyetemi képzésben alapvető követelmény, hogy a diplomát szerző hallgatók saját szakterületükön ismerjék azokat a hazai és nemzetközi információforrásokat, amelyek naprakész ismeretekkel és hiteles tényekkel, adatokkal szolgálnak – és el is tudjanak igazodni ebben az információáradatban. Ezt szeretnénk elmélyíteni” – fogalmazott a kurzus kapcsán Csiki Varga Tamás. Az NKE EJKK SVKI elemzője hozzátette, hogy a képzés abban segíti a hallgatókat, hogy TDK-, szakdolgozat- vagy diplomamunka-témájuk kidolgozása kapcsán elemző-értékelő megközelítésben, magyarázó szemlélettel vizsgálódjanak. A kurzus során a résztvevők általános és specifikus kutatási forrásokat és módszertani fogásokat ismerhetnek meg – miközben „saját” kutatási témájukban kapnak iránymutatást. A többi között megkapják azt az indexekkel, adatbázisokkal, nemzetközi kutatóintézetekkel foglalkozó kutatásmódszertani tansegédletet, amelyet az SVKI – szakmai gyakornokai bevonásával – kifejezetten erre a célra készített és felmenő rendszerben, a graduális oktatásban is alkalmazni kíván majd.

„Elsősorban azoknak ajánljuk a kurzust, akiket érdekel a nemzetközi kapcsolatok valamely problémája, egy konfliktus, egy ország hatalmi és érdekérvényesítési képessége, vagy külpolitikája. Mivel mi magunk biztonság- és védelempolitikával foglalkozunk, a kurzus során feldolgozott példák a hallgatók saját témái mellett erről a területről kerülnek ki. Korábban már „kipróbáltuk” ezt a formátumot egy 10 fős csoporttal, akik között bőven akadtak más képzésben, sőt más egyetemen tanulók is. Tapasztalatunk szerint nekik is hasznos volt a kurzus, valamint ez a sokszínűség gazdagította a látásmódokat, véleményeket, a kritikus gondolkodást és a szakmai vitát. Éppen ezért a jelentkezést az NKE valamennyi szakkollégiuma számára nyitottá tettük” – hangsúlyozza Tálas Péter, az SVKI igazgatója, a kurzus oktatója.

„Én is voltam szakkollégista, akkoriban az NKE jogelődjénél ez még újdonságszámba ment - gyakorlatilag magunk fölé szerveztünk egy szakkollégiumot, amiben az egyetemi vezetés is partner volt. Az elitképzésnek ezt a Magyarországon évtizedes múlttal rendelkező formáját az NKE is ápolja, a hallgatók "a karok között is átjárva" tanulnak és szocializálódnak együtt, és a graduális képzést kiegészítve sajátítanak el plusz ismereteket, amelyek - tapasztalatunk szerint - később segítik az elhelyezkedést a munkaerőpiacon. Egyúttal hozzájárulnak, hogy képzett, gondolkodó, társadalmilag érzékeny és a nemzetközi környezetünk eseményeire nyitott fiatal utánpótlást kapjon a magyar értelmiség. Ez a törekvés jelenik meg azokban a kisebb-nagyobb programokban, képzésekben, amelyeket a szakkollégiumok folytatnak, így az őszi kutatás- és elemzésmódszertan kurzusban is” – összegezte Csiki Varga Tamás.

A kurzusról bővebb információ az SVKI honlapján (https://svkk.uni-nke.hu/) és Facebook-oldalán érhető el, jelentkezni pedig az svkk@uni-nke.hu e-mail címen lehet 2019. szeptember 15 (vasárnap) 22 óráig. A jelentkezéskor jelezni kell, hogy a hallgató milyen képzésben vesz részt, mely évfolyamon, és melyik NKE-s szakkollégium tagja.

 

Szöveg: Ritter Noémi

Fotó: Szilágyi Dénes