NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
LUDOVIKA

Nyári egyetem a globális kisebbségi jogokról

Hetedik alkalommal tartanak nyári egyetemet a globális kisebbségi jogokról Budapesten. Az idei rendezvényt a Nemzeti Közszolgálati Egyetem a Tom Lantos Intézettel és a Middlesex University of Londonnal együttműködve valósította meg. Az eseményre szerte a világból érkeztek kisebbségi problémák iránt érdeklődő kutatók, aktivisták és egyetemi hallgatók, hogy ebben az évben a munka világához, a fejlődéshez és a földtulajdonhoz kapcsolódó kisebbségi kérdésekkel foglalkozzanak.

A Nemzetközi és Európai Tanulmányok Kar Nemzetközi Jogi Tanszékének kezdeményezésére és a Nemzetközi Iroda szervezésében létrejött nyári egyetem a közép-európai régióban is egyedülálló nemzetközi fórumot biztosít a kisebbségi kérdésekkel foglalkozóknak. A témáról különböző aspektusokból, nemzetközi szaktekintéllyel rendelkező szakértők - köztük az ENSZ Kisebbségi ügyekért felelős jelentéstevője – tartanak előadásokat. Nyitóbeszédében Bíró Anna-Mária elmondta, hogy a rendezvény helyszíne szimbolikus a téma szempontjából, hiszen Budapest régóta küzd a kisebbségek helyzetének javításával. „Miután összeomlott az Osztrák-Magyar Monarchia, a trianoni békeszerződés következtében Magyarország területének kétharmadát veszítette el” – hívta fel rá a figyelmet. Ennek következtében számos magyar kiszorult a hazájából, és sok esetben az új „otthonukban” kriminalizálták őket. A Tom Lantos Intézet igazgatója szerint tehát a magyar kisebbség helyzete nem volt könnyű az elmúlt száz évben.

„A kisebbségi jogok sose mennek ki a divatból” – jegyezte meg Joshua Castellino, aki szerint a téma a mai napig egy „elefánt a teremben.” A Middlesex University of London professzora elmondta, hogy egy olyan problémáról van szó, melyre nem ad megfelelő választ a világ egyetlen országának kormánya sem. A szakember a legfenyegetőbb kihívásnak a klímaváltozást tartja, amely nemcsak a környezetünkre van hatással, hanem olyan folyamatokat is befolyásol, mint például a migráció. Joshua Castellino szerint nem tekinthetünk el ezektől a kihívásoktól, hiszen mind felelőséggel tartozunk a környezetünk és egymás iránt is. „A nyári egyetemünk célja, hogy a résztvevők meghallgassák egymást, tanuljanak, kérdéseket tegyenek fel és megoldásokról vitázzanak” – emelte ki a Minority Rights Group igazgatója.  

Vizi Balázs, az NKE Nemzetközi Jogi Tanszék vezetője elmondta, hogy a kisebbségi jogok kérdésköre sokat változott az utóbbi időben. „Olyan problémákkal állunk szemben, melyekről nem is gondoltuk, hogy valaha is lesznek” – fogalmazott. Elhangzott, hogy a növekvő gazdasági egyenlőtlenségnek köszönhetően a jövedelmi különbségek egyre nagyobbak és a gazdasági hatalom a globális elit csupán egy kis csoportjában koncentrálódik. A nemzeti, etnikai, vallási vagy nyelvi kisebbségekhez és őslakosokhoz tartozó személyeket mélyen érintették ezek a folyamatok, és kizárták őket a gazdasági életből, a fejlődő és a fejlett világban való részvételből. Napjainkban a kisebbségek gyakran megkülönböztetéssel szembesülnek a munkahelykeresés során, ami korlátozott lehetőségeket, szegénységet és általános gazdasági kirekesztést eredményez. Az egyhetes nyári egyetem ezt a témát járja körül.

 

Szöveg: Juhász Katalin

Fotó: Szilágyi Dénes