NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
LUDOVIKA

Megkezdődött a Vírus 2019

Egy feltehetően bioterrorizmus eredetű járvány elterjedését kell megakadályozniuk a Nemzeti Közszolgálati Egyetem idei kétnapos, közös közszolgálati gyakorlata résztvevőinek. A hétfőn reggel kezdődött Vírus 2019 remek lehetőség arra, hogy az intézmény különböző hívatásrendeket képviselő hallgatói a hazai és külföldi partnerintézmények bevonásával közösen oldjanak meg feladatokat.

Árvízvédelmi vészhelyzet, az országot ért fegyveres támadás, ónos eső és jeges eső okozta természeti katasztrófa, tömeges bevándorlási hullám és kibertámadás. Ezek voltak a 2013 óta minden évben megrendezett közös közszolgálati gyakorlatok témái, amelyek szimulálásával életszerű helyzetet tudtak teremteni a hallgatók számára a gyakorlat szervezői. Idén a bioterrorizmussal, mint valóságosnak mondható veszélyforrással kell szembenézniük a résztvevőknek, akik a Nemzeti Közszolgálati Egyetem valamennyi karát képviselik. A gyakorlaton a járvány bekövetkezésére történő felkészülés során a mintegy ezer, alap- és mesterképzésben résztvevő hallgató megismerheti és gyakorolhatja is a törvényalkotási folyamat, a rendőrség, a honvédség és a katasztrófavédelem közös alkalmazásának lehetőségeit, a veszélyhelyzet kihirdetésének előkészítési folyamatát és az annak bevezetésével kapcsolatos eljárásokat. A Vírus 2019 minél hatékonyabb megvalósításában számos hazai partnerintézmény is közreműködik, így például a Belügyminisztérium, a Honvédelmi Minisztérium, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, az Országos Vízügyi Főigazgatóság és helyi önkormányzatok.  A közös közszolgálati gyakorlatra idén is érkeztek külföldi vendégek Ausztriából, Szlovákiából, Csehországból, Lengyelországból és Horvátországból.

A gyakorlatra döntő részben az NKE Ludovika Campusán kerül sor, de helyszínként szolgál az intézmény Hungária körúti- és bajai campusa is, valamint az ócsai gyakorlótér.

 

Szöveg: Szöőr Ádám

Fotó: Szilágyi Dénes