NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
LUDOVIKA

Ünnepi állománygyűlés a HHK-n

Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 171. évfordulója alkalmából ünnepi állománygyűlést tartott március 14-én az NKE Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar. A rendezvényen a megemlékezés mellett elismerések átadására is sor került.

„A március 15-ei megemlékezésen beszédet mondani egyszerre hálás és hálátlan feladat: hálás, mivel az egyik legfontosabb ünnepre emlékezünk, s egyben hálátlan, mivel szinte percre pontosan ismerjük az eseményeket” – jegyezte meg Németh Balázs. A Hadtörténelmi Filozófiai és Kultúrtörténeti Tanszék tanársegédje rendhagyó módon nem az 1848-as eseményekről szólt, hanem annak első évfordulóját méltatta. „Míg a magyarok a sikereiket, addig az osztrákok az olmützi-alkotmány kiadását ünnepelték” – hangzott el. Német Balázs szerint kevésbé egységes volt a március 15-éről alkotott kép 1849-ben, de vitathatatlan, hogy a szabadságot ünnepelték mindenhol. „Ez március 15. igaz üzenete, függetlenül akár a vallástól vagy pártállástól.”- tette hozzá. Az ünnepi állománygyűlésen elismerések átadására is sor került. Magyarország honvédelmi minisztere kiemelkedő szolgálati érdemei elismerésére „bronz fokozatú” Szolgálati Érdemjelet adományozott Taksás Balázs főhadnagynak, a Hadtáp és Katonai Közlekedési Tanszék adjunktusának. Pohl Árpád, a HHK dékánja Hadtudományi Emlékplakettet adományozott Bolyki István, Megyeri Lajos, Szökrény Zoltán, Hornyacsek Júlia és Holndonner Hermann alezredeseknek. Hadtudományi Érdemplakettet kapott Horváthné Tóth Zsuzsanna, az Egyetemi Központi Könyvtár és Levéltár kari könyvtárának igazgatója és Kristóf János egyetemi tanár. Hadtudományi Emlékpajzsot vehetett át Major Gábor, a Katonai Repülő Intézet, Fedélzeti Rendszerek Tanszék tanársegédje. A kar dékánja Hadtudományi Emlékérmét adományozott Völgyi Zoltánnak, Molnár János Zsoltnak és Stiffel Cintiának. Dékáni Dicsérő Oklevelet kaptak Takács Attila, Szűcs Eszter és Pothárn Ágnes honvéd tisztjelöltek.

A rendezvényen a MH Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság, valamint a Ludovika Zászlóalj altisztjei és tisztjei közül is többen elismerésben részesültek.

 

Szöveg: Juhász Katalin

Fotó: Szilágyi Dénes