NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
LUDOVIKA

Ludovikás életutak: Eördögh Tibor százados

Ludovikás életutak címmel indult kiállítássorozat a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Ludovika Főépületében. A program első állomásán Eördögh Tibor századosnak, a második világháborút végig harcoló honvédtisztnek az életét mutatják be a szervezők. A megnyitón elhangzott, hogy a magyar nyelvű tisztképzésről megemlékező Ludovika Történeti Kiállítótermet szeretne létrehozni az egyetem.

A tárlatot megnyitó beszédében Padányi József vezérőrnagy külön kiemelte, hogy az egykori ludovikás tiszt családja kereste meg az intézményt a kiállítás gondolatával. „Ők inspiráltak minket arra, hogy az előkerült tárgyi emlékeket és dokumentumokat bemutassuk a Ludovikán” - hívta fel a figyelmet a tudományos rektorhelyettes, aki a jelenlévőket is arra bíztatta, hogy ők is gyarapítsák a gyűjteményt.

Nagy Gábor, az Egyetemi Központi Könyvtár és Levéltár mb. főigazgatója szerint az NKE számára is fontos, hogy az egykori ludovikásokról ebben a formában is megemlékezzen az intézmény. „A kiállító teremtől pár lépésre, a Hősök Folyósóján, kőbe vésve szerepel mindazok neve, akik a hazáért hősi halált haltak. Itt megtaláljuk Eördögh Tibor nevét is, akinek a főbb életeseményeit mutatja be a kiállítás - hangsúlyozta.   

„A kiállítás anyagai között vannak a Ludovika Akadémia különböző szabályzatai és utasításai is, amelyek a ludovikás élet velejárói voltak”- mutatott rá Kalocsa Mária. Az NKE Egyetemi Központi Könyvtár és Levéltár kulturális szervezője elmondta, hogy a tárlaton alapvetően nem az eredeti dokumentumok vannak kiállítva, kivéve Eördögh Tibor naplóját és kardját. A kiállítás március 29-ig tekinthető meg a Ludovika Főépület Egyetemtörténeti Kiállítóterében. A témáról bővebben a Bonum Publicum márciusi számában olvashatnak.

A kiállítás kapcsán készült kisfilmünket itt tekinthetik meg:

 

Szöveg: Fecser Zsuzsanna

Fotó: Szilágyi Dénes

Videó: Halápi Katinka