NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
LUDOVIKA

Átvette új otthonát a Ludovika Huszár Díszszakasz

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Ludovika Campusának fejlesztése újabb állomásához érkezett: átadták a Ludovika Huszár Díszszakasz részére az egykori lovarda megújult épületét.

A Ludovika Campus évtizedekkel ezelőtt a magyar öttusázás központi helyének is számított, hiszen az egykori Ludovika Akadémián lehetőség volt például a vívás, valamint a lovassport művelésére is. A campus fejlesztése során fontos célkitűzés volt ezen hagyományok megőrzése és újbóli felvirágoztatása. Ezt a célt szolgálta az egykori lovarda épületnek felújítása is. Prof. Dr. Patyi András megnyitó beszédében történelmi pillanatnak nevezte az eseményt, ahogy fogalmazott „hosszú évtizedek után, ha csak hagyományőrző jelleggel is, de újra lovaskatonák használják az egykori Ludovika Akadémia lovardáját”. Az NKE rektora felidézte a könnyűlovas magyar katonák, azaz a huszárok dicsőséges tetteit, így például azt, amikor vitézül harcoltak az első világháború lovasrohamaiban. „Sok csatában szereztek dicsőséget a magyar fegyvereknek és ennek a fegyvernemnek”- hangsúlyozta a rektor, aki szerint 100 évvel később nekünk az életformánkat kell áldozni az ő emléküknek. Patyi András ennek kapcsán megjegyezte, hogy hagyományt ápolni, a lovakkal foglalkozni nem egyszerűen hobbi vagy sport, hanem életforma is. „Ennek ad majd otthont ez a lovarda és az istálló is”- fogalmazott a rektor.

Patyi András és Gál András Levente, a Ludovika Huszár Díszszakasz alapítója emléklappal köszönték meg Kovács Gábor oktatási rektorhelyettes, az NKE SE elnökének munkáját, amelyet a hagyományőrző szakosztály érdekében végzett. A Ludovika Huszár Díszszakasz ezzel kiválik a sportegyesületből és a lovardát üzemeltető nonprofit kft. szervezeti egységében működik tovább.

Kollár Csaba, a Ludovika Huszár Lovardát üzemeltető cég ügyvezetője elmondta, hogy a hagyományőrző szakosztály az elmúlt években jelentős fejlődésen ment keresztül, amelynek köszönhetően a lovas hagyományok iránt érdeklődő hallgatók egyre nagyobb számban kaptak lehetőséget. „A díszszakasz tagjainak egyaránt elhivatottnak kell lenniük a lovak, a sport és a szakmai elvárások iránt” - fogalmazott Kollár Csaba. A Ludovika Huszár Díszszakasz parancsnoka szerint nem lesz könnyű megfelelni annak a mércének, amelyet az elődök állítottak eléjük. „Az életük múlott azon, hogy a lovak és a lovasok képzettsége a legmegfelelőbb legyen” - tette hozzá. Kollár Csaba pohárköszöntője végén megköszönte mindazok munkáját, akik részt vettek a lovarda megújításában.

A Korányi utca területén található egykori fedeles lovarda és a hozzá tartozó istálló teljesen megújult. Mindez kiegészült oktató- és rendezvényteremmel, díjlovagló és ugró pályával is. A létesítmény modern, 24 ló tartását biztosító istálló és a lótartást biztosító helyiségeket is tartalmaz. Kialakításra került a lovagláshoz szükséges eszközök tárolását és egyidejűleg 60 fő átöltözését biztosító vizesblokk is.  A Ludovika Huszár Lovarda Magyarországon egyedülálló, európai viszonylatban is kivételes, amely honvédtiszti, rendvédelmi és civil hallgatók lovas képzésén túl a lakosság részére is - bizonyos feltételekkel - szabad kapacitásának terhére nyitva állhat a jövőben.

 

Szöveg: Szöőr Ádám

Fotó: Szilágyi Dénes