Ösztöndíj-lehetőség egyetemi polgároknak

Brazil kutatási ösztöndíj:

http://www.cienciasemfronteiras.gov.br/web/csf-eng/home

Amerikai-Magyar Koalíció gyakornoki programja: a Hungarian American Coalition (HAC) az amerikai-magyar kapcsolatok erősítése érdekében hirdet szakmai gyakorlati programokat az amerikai Kongresszusba (Congressional Internship). Évente öt, határon inneni és túli, legalább másodéves magyar diák szakmai gyakorlatát szponzorálják, elsősorban Washington DC-ben, a Kongresszus Külügyi Bizottságában. A négy hónapos gyakorlat során az ösztöndíjasok bepillantást nyerhetnek az amerikai politikai gépezet működésébe, a világhírű "think tank"-ek munkájába.

http://usalumni.ning.com/video/hac-congressional-internship

Baden-Württemberg Ösztöndíj: a németországi Baden-Württemberg tartomány nemzetközi csereprogramja németországi tanulmányi lehetőséget kínál a magyar partneregyetemek hallgatóinak.

http://www.bw-stipendium.de/

Belgiumi Flamand Közösségek kutatói ösztöndíj: Belgium flamand területén lévő intézménybe lehet jelentkezni 3-6 hónapos kutatómunka folytatására, bármely tudományterületen. Angol, francia vagy holland nyelvtudással is lehet jelentkezni, de a holland előny. A pályázatokat a Magyar Ösztöndíj Bizottságnak kell beadni.

http://www.scholarship.hu/P%C3%81LY%C3%81ZATOK/Aktu%C3%A1lisP%C3%A1ly%C3%A1zatok/tabid/68/language/hu-HU/Default.aspx

CEEPUS: a Közép-európai Felsőoktatási Csereprogramban a részt vevő országok partneregyetemeire lehet kiutazni tanulni vagy kutatni 5 nap és egy év közötti időtartamokra. A freemover mobilitási ösztöndíjakra (lásd cikkünket) félévente lehet jelentkezni.

http://www.tpf.hu/pages/content/index.php?page_id=905

http://www.ceepus.info/

DAAD: a Deutsche Akademische Austausch Dienst németországi ösztöndíjprogramjaiban találunk néhány hetes nyári egyetemi programoktól kezdve a néhány hónapos szakdolgozatíró ösztöndíjon át kétéves posztgraduális tanulmányi, kutatói vagy művészeti támogatásokig sokféle lehetőséget. A Magyar Ösztöndíj Bizottságnál kell pályázni.

http://www.daad.info.hu/mstipendien.html

http://www.scholarship.hu/DAAD%C3%BAtmutat%C3%B3/tabid/89/language/hu-HU/Default.aspx

Erasmus: a legnagyobb európai hallgatói mobilitási program. Tanulmányi ösztöndíjak, külföldi szakmai gyakorlati programok, nyelvi kurzusok.

http://www.tpf.hu/pages/content/index.php?page_id=578

Fulbright: az egyik legnagyobb tekintélyű és legnagyobb támogatást nyújtó amerikai ösztöndíjprogram tanulmányok, kutatások, képzőművészeti vagy oktatói tevékenység folytatására.

http://www.fulbright.hu/fulbright-in-hungary/

Amerikai Fulbright-ösztöndíj: Az idén 20 éves Fulbright Magyar-Amerikai Oktatási Csereprogram Bizottság ösztöndíjakat hirdet az Egyesült Államokba a 2013-2014-es tanévre. Pályázni bármely tudományterületen és művészeti ágban lehet.

Az angol nyelvű pályázat beadási határideje: 2012. május 7.

További részletek találhatók a http://www.fulbright.hu/ honlapon.

Tajvani ösztöndíj programok: tajvani ösztöndíjak az egy éves részképzéstől egészen a négy éves felsőoktatási képzésig.

http://www.scholarship.hu/P%C3%81LY%C3%81ZATOK/Aktu%C3%A1lisP%C3%A1ly%C3%A1zatok/tabid/68/language/hu-HU/Default.aspx

Egyéves kínai ösztöndíj: a Kínai Népköztársaság Oktatási Minisztériuma megbízásából a Kínai Ösztöndíj Bizottság (China Scholarship Council) pályázatot hirdet 1 fő részére egyéves egyetemi tanulmányokra/doktori képzésre/kutatásra.

http://www.scholarship.hu/P%C3%81LY%C3%81ZATOK/Aktu%C3%A1lisP%C3%A1ly%C3%A1zatok/tabid/68/language/hu-HU/Default.aspx

Fedezd fel Tajvant!: nyári ösztön-díjlehetőség Tajvanba.

http://www.roc-taiwan.org/NL/fp.asp?xItem=256734&ctNode=864&mp=127

Nyári egyetem Berlinben: a CCDS (The Center for Cultural Diplomacy Studies) várja olyan érdeklődők jelentkezést, akik elmélyítenék ismereteiket a nemzetközi kapcsolatok, valamint a kulturális diplomácia területén.       

www.ccds-berlin.de

Szakértői tanulmányutak: 

A Szakértői tanulmányutak a korábbi ARION és a CEDEFOP tanulmányutak egyesítésével jött létre, s az Egész életen át tartó tanulás program Transzverzális programjai között kulcsfontosságú szerepet tölt be. A program keretében lehetőség nyílik nemzetközi tanulmányutakra, amelyek során a résztvevő szakértők megismerhetik a fogadó ország oktatási és képzési rendszerét és gyakorlatát, tanulmányozhatják a szervező intézménynek valamely konkrét oktatási, képzési területen elért eredményeit, s azokat összevethetik más országok tapasztalataival. A hazai gyakorlat bemutatása a magyar résztvevő feladata.

http://www.tpf.hu/document.php?doc_name=LLP/szakert_tanulmanyutak/2012_SZT/01_sztfelhivas_2012_13_hu_hatalyos.doc