NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
LUDOVIKA

Katonai mesterképzési szakosok a Ludovikán

A katonai felsővezetői képzés után, a 2023/2024-es tanévtől a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Ludovika Főépülete, a ludovikás szellemiséget őrző történelmi falak adnak otthont a katonai mesterképzéseknek is.

Az épület történelmi háttere és annak modern funkciói kiemelkedő értéket képviselnek a magyar felsőoktatásban, és óriási jelentőséggel bírnak a katonai tisztképzés történetében. A Főépületben szeptembertől képzett katonai szakembereknek nemcsak az egyetemen megszerezhető tudást kell elsajátítaniuk, hanem méltó módon kell képviselniük a ludovikás hagyományokat, és meg kell őrizniük a hely történelmi értékeihez kapcsolódó szellemiségét.

A katonai mesterképzési szakos hallgatók tanévnyitóját még a Zrínyi Miklós Laktanya és Egyetemi Campuson tarották, amelyen Lippai Péter dandártábornok, a Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar megbízott dékánja ismertette elvárásait, és kiemelte az önállóság, a tudás, és a tanulás fontosságát. „Ne felejtsék el, ez már nem a tiszti alapképzés, hanem egy következő, komoly lépcsőfok, ahol sokkal nagyobb önállóságot vár önöktől az egyetem oktatógárdája. Tanuljanak meg egymással kulturáltan vitázni, és legyenek képesek önálló gondolatokat megfogalmazni egy-egy témában. Itt, a mesterképzésen megszerzett tudás lesz az alapja annak a magabiztosságnak, amely nélkülözhetetlen ahhoz, hogy vezetőként, nehéz helyezetekben is megalapozott döntéseket tudjanak hozni” – fogalmazott.

A kar megbízott dékánja arról is tájékoztatta a hallgatókat, hogy Deli Gergely, az NKE rektora támogatta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter és Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnökének azon kezdeményezését, hogy a katonai mesterképzésen tanuló hallgatók tanórái a Ludovika Campus Főépületében kapjanak helyet. A rektori döntés értelmében az idei tanévben beiskolázott hallgatók már a Főépület tantermeiben kezdhették meg tanulmányaikat.

 

Szöveg: Németh-Zsohár Agnieszka

Képek: Szilágyi Dénes, Németh-Zsohár Agnieszka