NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
LUDOVIKA

Hogyan vigyázhatunk a gyerekek adataira?

„Helló, eKRÉTA! Sajnálatos módon a »profi« rendszereiteket sikeresen feltörtük, rengeteg adatot megszereztünk!” – ez az üzenet fogadta a dolgozókat néhány héttel ezelőtt a KRÉTA közoktatási adminisztrációs rendszert fejlesztő cég belső kommunikációs felületén, miután a céget adathalász támadás érte. Ludovika Podcast e heti adásában az eset apropóján a gyerekek adatvédelméről beszélgetünk.

Van-e annak jelentősége, hogy mikor derül fény egy-egy hasonló ügyre, ha egyébként a megszerzett adatokat a támadó nem használja fel? Mi a tanulság ebből az ügyből? A konkrét esettől eltávolodva: a gyerekek hány éves korától és milyen adatok találhatók meg róluk az interneten? Hogyan kerülnek be a rendszerbe? S ahogy később nőnek a gyerekek, milyen esetekben merülhet fel, hogy adatokat adjanak meg magukról akár ők, akár szüleik?

A műsorban részletesen beszélünk arról, hogyan lehet elővigyázatos a szülő, illetve később a gyerek, és szóba kerül az is, milyen tipikus hibákat követünk el adatvédelmi szempontból, mire kell kiemelten figyelni a témában. Adatvédelmi szakértőnktől, Bojnár Katinkától megtudjuk azt is, hova fordulhatunk, ha tudomásunkra jutott, hogy visszaéltek az adatainkkal.


Címkék: Ludovika Podcast