NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
LUDOVIKA

Robbanásveszélyes atomerőművek? – a Ludovika Podcast legfrissebb adása

Kísérleti atomrobbantások már a negyvenes évektől, a csernobili katasztrófa 1986-ban, a 2011-es fukusimai atomerőmű-baleset – sokunkban élénken él e tragédiák emléke. S most itt van – ismét a szomszédunkban – egy újabb fenyegetés, ezúttal ráadásul Európa talán legnagyobb atomerőműve kapcsán. Mennyire reálisak a zaporizzsjai atomerőmű körüli harci cselekményekhez kötődő félelmek? Fenyegethet-e egy újabb, csernobili léptékű katasztrófa Ukrajnában? És merre halad az atomenergia békés felhasználása? A Ludovika Podcast legfrissebb adásában e témát járjuk körül.

Jóllehet csaknem másfél méter vastag vasbeton burkolat védi az erőművet – s ez megóvja akár terrorakcióktól, akár földrengésektől is –, veszélyforrást jelenthet az, ha az erőmű leállásakor a burkolatok felrepednek a robbantások következtében. A bennük lévő gáz- és gőznemű anyagok – nemesgázok, jód, radioaktív izotópok – ugyanis kikerülnek a környezetbe, és messzebbre is eljuthatnak. Ennél is veszélyesebb azonban, ha az erőmű környékén tárolt kiégett fűtőelemek találatot kapnak: a kiszabaduló gyúlékony komponensek komoly kockázatot jelenthetnek.

Adásunkban minderről részletesen is beszélünk. Szó esik továbbá a paksi reaktorok potenciális veszélyforrásairól, védelméről, és arról is, van-e alternatívája jelenleg idehaza az atomenergiának. A Ludovika Podcast friss adásában Tasi Tibor beszélget Pátzay Györggyel, a Katasztrófavédelmi Intézet Iparbiztonsági Tanszékének egyetemi tanárával, professor emeritusszal.


Címkék: Ludovika Podcast