NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
LUDOVIKA

Ludovika Lovas Est a bábolnai ménesbirtokról

A Bábolna Nemzeti Ménesbirtokról, az ország második legrégebbi ménesének történetéről tartott részletes bemutatót a Ludovika Lovas Est sorozat legújabb előadásán Vass Ádám. Az április 28-i eseménynek hagyományosan a Ludovika Huszár Lovarda adott otthont.

Vass Ádám elmondta, hogy Mária Terézia királynő rendeletére Csekonics József báró 1789 májusában a mezőhegyesi ménes és a bábolnai fiókintézet parancsnoka kezdett hozzá a bábolnai birtok rendezéséhez. Mint mondta, a bábolnai birtok világviszonylatban is kivételes helyszínnek számít. A Shagya-arab és az arab lófajta mellett helyet kap a nemzeti szinten is jelentős sikereket elért angol telivér. Az 1789-es életre hívását is éppen a kiváló minőségű katonaló iránt megnövekedett igény tette szükségessé. Vass Ádám előadásában kitért Napóleon seregeinek előre töréséről, később Fadlallah El Hedad Mihály ezredes vezette expedíciókról, majd Pettkó-Szandtner Tibor a bábolnai ménes parancsnokáról.

Kósik Petra ménesvezető a Shagya-Arab és az Angol Telivér ménesek világáról beszélt előadásában. Előbbi Bábolnán, utóbbi a Tata melletti Dióspuszán található. Kósik Petra bemutatta a ménesudvart, az istállókat, magát a lovardát. Az előadásokból megtudhattuk, hogy Bábolna nevezetességei közé tartozik a Hősök kapuja, a kocsigyűjtemény, valamint az ott megtalálható ménestörténeti kiállítás is.

 

Szöveg: Pásztor Kálmán főhadnagy

Fotó: babolnamenes.hu


Címkék: Ludovika Lovas Est