NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
LUDOVIKA

Európai Uniós szakpolitikai területek

A Doktorandusz Önkormányzat egyik kiemelt feladata, hogy részt vegyen az Egyetem doktoranduszainak szakmai-tudományos tevékenységének szervezésében. Ezen cél elérése érdekében rendezték meg október 22-én online formában az Európai Uniós Szakpolitikák című műhelykonferenciát is, teret adva a doktoranduszoknak a Doktori Iskolákban folytatott kutatási tevékenységük ismertetésre. A műhelykonferencián a Nemzeti Közszolgálati Egyetemet, az Eötvös Loránd Tudományegyetemet, a Debreceni Egyetemet, a Miskolci Egyetemet, a Pécsi Tudományegyetemet és a Soproni Egyetemet tizenhét előadó képviselte négy szekcióban.

A Molnár Anna tanszékvezető egyetemi tanár által vezetett Európa-tanulmányok szekció témái voltak az elektromos töltőhálózatok hatékony kialakítására tett módszertani javaslatok és ehhez kapcsolódóan az EU új növekedési stratégiája, az Európai Zöld Megállapodás, továbbá a Mediterráneumot érintő különböző kihívások által felvetett kérdések – az új migrációs hullámok, a konszenzuson alapuló közös kül- és biztonságpolitika, valamint az euro-mediterrán kapcsolatok bilaterális és/vagy multilaterális fenntartása. Ismertették a reziliencia fogalom „konstruktív kétértelműségének” problematikája, valamint a NextGeneration EU csomag legjelentősebb tétele, a Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz, valamint az Európai Bizottság által tíz éve elfogadott nemzeti romaintegrációs stratégia 2020-ig tartó uniós keretrendszere.

A Gazdaságpolitika szekcióban Berényi László egyetemi docens vezetésével az előadók körül járták az EU legjelentősebb befektetési politikáját, vagyis az Európai Unió kohéziós politikáját. Bemutatásra került a Kínai Népköztársaság belső gazdasági és politikai változásait és az adós államok jogi szuverenitását korlátozó szuverénhitelezés kérdése. Végül ismertettek a közigazgatás szerepét a fenntartható fejlődésben, megvizsgálva azt, hogy hogyan segítheti a közigazgatás innovációja a fenntartható fejlődési célok megvalósításának felgyorsítását.

A Foglalkoztatás- és szociálpolitika szekciót Szegedi László adjunktus vezette, amelyben előadás hangzott el az Európai Unió Bíróságának döntéseiben megjelenő formalizmus kérdésével kapcsolatban, továbbá bemutatták az EU területi foglalkoztatási paktumai által megvalósított programok. Mindemellett ismertették a munkahelyi egészségpszichológiai tevékenység jellegzetességei és gyakorlati tapasztalatai a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság tekintetében, továbbá vizsgálták az EU időspolitikáját is, különös tekintettel Az idősödésről címmel 2021-ben kiadott Zöld Könyvre és a Tartós ápolás-gondozás Stratégiára. Végül ismertették a Török-Magyar kétoldalú egyezményt érintően a szociálpolitika értelmezési keretei.

Sasvári Péter egyetemi docens által vezetett Kutatás, innováció és oktatáspolitika szekcióban az előadások érintették az erősebb Európát elősegítő uniós oktatáspolitika legújabb, a koronavírus-járványra is választ adó kezdeményezéseit, valamint a védjegyek jogi oltalmának rugalmasabb és kiszámíthatóbb jogi keretet biztosító innovációs politikát, továbbá az Európai Unió innovációs teljesítményének és a versenyképességének összefüggésrendszerét.

Az egyes szekciókat az előadók későbbi kutatását előmozdító és új kutatási irányokat is felvető vitapanelek zárták. A műhelykonferencia szakmai hozadéka az Európai Uniós szakpolitikák széles körének aktuális fókuszpontjai bemutatása.

Az előadások absztraktjait összefoglaló Absztraktkötet itt érhető el.

 

Szöveg: Urbanovics Anna