NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
LUDOVIKA

Árvízbiztonsági kutatómunkában működik együtt az NKE és a Huawei

A Víztudományi Karon működő Hullámtéri Kutatóműhely munkáját segíti az az együttműködés, amit a Nemzeti Közszolgálati Egyetem és a Huawei kötött. A valós idejű hullámtéri monitoring rendszer kiépítését segítő megállapodást a nemrégiben felújított Budavári Királyi Lovarda épületében tartott Tech4Green csúcstalálkozón kötötték meg.

A Víztudományi Karon található Hullámtéri Kutatóműhely célja, hogy töltésmagasítások nélkül, a hullámterek rendezésével növelje folyóink árvízlevezető-képességét, mindezt fenntartható módon. A munkához mérések kellenek, a Huawei az ezeknél felmerülő problémákban tud segíteni az egyetemnek. A munka során rendkívül precízen felmérik a vízfelszín alatt lévő meder széles sávját, amihez állandó internet szükséges. A tervek szerint ennek megoldásához az óriáscég egy a partra telepíthető mobil állomást építene ki, amely egy mérőcsónakba továbbítaná az adatokat. A techvállalat ezen mérőhajók energiaellátását is megoldaná, méghozzá napelemek segítségével, a hajók teteje behatárolja a lehetőségeket, így ezen még dolgozni kell. A technológia és fenntarthatóság kapcsolatát bemutató Tech4Green csúcstalálkozón Koltay András rektor arról beszélt: az NKE életében mindenhol tetten érhető a fenntarthatóság, hiszen minden hallgató tanul a fenntartható fejlődésről, „az Egyetem működtetése energetikai, vízellátási és hulladékgazdálkodási szempontból is kapcsolódik a fenntarthatóság elveihez”. „A fenntartható vízgazdálkodás terén az NKE szintet lépett azzal, hogy 2017-ben megalapította Víztudományi Karát” – hangsúlyozta Koltay András, aki hozzátette: az elmúlt négy évben számos olyan projekt volt, melyekben a fenntartható környezet és a körforgásos gazdálkodás szerepelt vezérmotívumként. Ilyen volt az okos települési vízgazdálkodással, a szennyvíztisztítással, a szennyvíz alapú energiatermeléssel vagy a mikroszennyezők szerepével foglalkozó program, de a Balaton vízminőségének javítását szolgáló monitoringhálózat fejlesztése is. A Huawei pedig most a fenntartható árvízi biztonság megteremtése érdekében alapított Hullámtéri Kutatóműhely munkájában nyújt segítséget, a fejlesztések hatékonyan hozzájárulhatnak a vízügy digitalizációjához. A Duna-Dráva Nemzeti Park víz megőrzési projekt kapcsán létrejött megállapodást Koltay András rektor és Gecse Mariann, a Huawei Technologies Magyarország és Nyugat-Balkánért felelős kormányzati kapcsolatok és kommunikációs igazgatója írta alá.

Az eseményen Palkovics László innovációs és technológiai miniszter azt mondta: Magyarország szempontjából a legfontosabb technológiák a digitalizációhoz és az energiahatékonyságot javító zöldtechnológiákhoz kapcsolódnak, a Huawei mindkettőt leképezi. „Ha a jelenlegi tendencia folytatódik, Magyarország el fogja érni a 2030-ra kitűzött klímacélokat. Most arról tárgyalunk, hogyan tudnánk 40-ről 55 százalékra emelni a kibocsátáscsökkentést” – mondta előadásában Palkovics László, aki szerint ehhez a célhoz technológia kell. A jövő egyik legfontosabb technológiája pedig az akkumulátor, az energiatárolás lesz, Magyarország azt a célt tűzte ki, hogy Európában a második legnagyobb gyártókapacitással bíró tagállam legyen Németország után. „Világszerte a Huawei mintegy 3000 szakembere dolgozik azért, hogy a napenergia legyen az elsőszámú energiaforrása az emberiségnek” – hangsúlyozta Colin Cai. A Huawei Technologies Hungary vezérigazgatója kiemelte: megoldásaikkal világszerte eddig 403,4 milliárd kilowattóra zöld energiát termeltek, ami 200 millió tonna szén-dioxid-kibocsátás megtakarítást jelent. A Huawei várakozása szerint 2030-ra a jelenlegi háromszorosára, mintegy 6,5 GW-ra, 2040-re pedig 10 GW-ra nőhet a magyarországi napelemes kapacitás. A vállalat szerint a közeljövő egyik égető kérdése az lesz, hogy az áramhálózati fejlesztés képes lesz-e lekövetni a „zöld áram” forradalmát. Ezért a jövő egyik legfontosabb trendje az energiatárolás lehet, azaz, hogy nemcsak helyben termeljük, hanem helyben is tároljuk a zöld energiát. A konferencián a Huawei és a magyar állam hosszú távú együttműködésről is aláírtak közös szándéknyilatkozatot. „A Huawei továbbra is elkötelezett amellett, hogy támogassa Magyarország digitális átalakulását az oktatás, a hálózatfejlesztés, a kkv-k és az alapvető infrastruktúra kiépítése terültén. Emellett okosváros megoldásainkkal szeretnénk hozzájárulni Magyarországon a fenntarthatóság és a környezetvédelem biztosításához, valamint az életkörülmények javításához egyaránt. Ezt vállaltuk a most aláírt szándéknyilatkozatban” – fejtette ki Colin Cai.  

 

Szerző: Tasi Tibor

Fotó: Szilágyi Dénes