NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
LUDOVIKA

Külügyi Klub: magyarság a román politikában

Az 1989 decemberében etnikai politikai közösségként létrejött Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) jelenlegi helyzetéről, valamint a magyarok képviseletének jelentőségéről értekeztek a Külügyi Klub legutóbbi eseményén.

A beszélgetés moderátora, Vizi Balázs, a Magyar Diplomáciai Akadémia Diplomataképző Program képzési igazgatója, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Kar egyetemi docense bevezetőjében a magyarországi nemzetpolitikában 2010 óta bekövetkezett fordulat jelentőségéről és különösen a romániai magyarság politikai lehetőségeiről kérdezte a résztvevőket. Bárdi Nándor, az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Társadalomtudományi Kutatóközpont Kisebbségkutató Intézet osztályvezetője, tudományos főmunkatársa előadásában kiemelte: napjainkban jól megfigyelhető a magyar kormány kisebbségpolitikai stratégiájának próbája, ami a kárpátaljai magyarság kapcsán az ukrán-magyar kapcsolatokban és a NATO-ban történik. Ehhez kapcsolódva Toró Tibor előadásában szólt a román demokratikus rendszer és a benne szereplő pártok dinamikájáról, így részletesen bemutatta az RMDSZ történeti hátterét. „A romániai magyarság politikai rendszerbe való integrálódása az RMDSZ-en keresztül valósulhatott meg a kilencvenes években, de a kisebbségi jogok érvényesítését a további pártok igyekeznek megnehezíteni” – foglalta össze a kolozsvári Bálványos Intézet kutatási igazgatója.

A román kisebbségi politikát már a kolozsvári Romániai Nemzeti Kisebbségkutató Intézet munkatársa, Kiss Tamás szociológus részletezte, aki felhívta a figyelmet Magyarország marginális szerepére a szomszédos ország kisebbségpolitikájában. Mindemellett leszögezte, hogy „a magyar nemzetpolitika az, amely a külhoni magyarság román politikai rendszerbe történő becsatornázását elősegíti”, hiszen a hazai kormányzat stratégiájában elmosódott a határ a magyar nemzetpolitika és a kisebbségi mező között. Az eseményen szó volt a romániai magyarság szavazatainak felértékelődéséről a politikai csatározásokban, valamint az RMDSZ alkupozíciójáról a román politikai életben, és a magyar kormányokkal való kapcsolatainak alakulásáról.

A Magyar Diplomáciai Akadémia Diplomataképző Programja széleskörű, versenyképes tudást kínál mindazoknak, akik a magyar diplomáciai karban kívánnak dolgozni, és a magyar nemzeti és gazdasági érdekeket akarják képviselni a világban. A Program célja, hogy a képzést sikeresen teljesítő hallgatók a Külgazdasági és Külügyminisztérium munkatársai legyenek.

Szöveg: Pap Melinda