NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
LUDOVIKA

Lezárult a SHELTER projekt

Hogyan kezeli az egészségügyi rendszer a gyűlölet-bűncselekmények áldozatait? Erre a kérdésre keresték a választ - több európai országban végzett vizsgálatokkal - a most zárult SHELTER projekt kutatói. Az NKE RTK és a Szubjektív Értékek Alapítvány közös kutatási programjának eredményeit és tapasztalatait online konferencián értékelték a résztvevők.

A témával már 2014 óta foglalkoznak a Nemzeti Közszolgálati Egyetem kutatói. A mostani projekt abban tér el a korábbi kutatásoktól, hogy a vizsgálatot az egészségügyi dolgozókra is kiterjesztették - mondta el az eseményen Nagy Judit r. ezredes. Az RTK tanszékvezetője hozzátette: a projekt révén nemzetközi szintű együttműködési hálózatot is sikerült kiépíteni, amelyben a magyarok mellett a többi között spanyol, ciprusi és máltai szakemberek is részt vesznek.

A „Támogatás és tanácsadás a gyűlölet-bűncselekmények áldozatainak az egészségügyi rendszeren keresztül” (SHELTER) című pályázatot 2017-ben adta be a spanyolországi University of Castilia – La Mancha, amelyhez azóta több partnerintézmény, így a Nemzeti Közszolgálati Egyetem is csatlakozott. A projekt egyik fő célja nemzetközi egészségügyi hálózat létrehozása és egy speciális “Állítsuk meg a gyűlölet okozta károkat” tanúsítvány megalkotása olyan egészségügyi intézmények számára, amelyek szeretnék fejleszteni ilyen jellegű szolgáltatásukat.

Lőrincz Marcell, a Szubjektív Értékek Alapítvány vezetője elmondta, hogy megkezdődött egy olyan protokoll kidolgozása, amely „a rendészetihez hasonló szintű szakmaiságot szeretne biztosítani hazai és nemzetközi szinten, az egészségügy területén is”. Elhangzott, hogy a kutatás során bűnügyi statisztikai adatokat, viktimológiai vizsgálatokat, közel harminc interjút és mintegy hatvan kérdőívet használtak fel a szakemberek. A kutatási jelentésben hat olyan javaslatot fogalmaztak meg a szakértők, amelyek bevezetése szükséges lenne az egészségügyi dolgozók számára. Ilyen például az intézményközi együttműködés fejlesztése, a pszichológiai támogatás elérhetőségének és minőségének javítása, vagy egy külön eljárásrend kidolgozása. Emellett fontos lenne a betegreferálás menetének javítása, a szakemberek képzése, valamint az áldozatok tájékoztatásának bővítése. A kutatás során szerzett tapasztalatok szerint a gyűlölet-bűncselekmények áldozatai sokszor magukra maradnak. Az ilyen bűncselekmények legveszélyesebb hatása a szorongás, amelynek enyhítésére nagy szükség lenne a lelki segítségnyújtásra.

 

Szerző: Pap Melinda Patrícia


Címkék: SHELTER projekt