NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
LUDOVIKA

A digitális alvilág

Korunk legjellemzőbb kiberbiztonsági kihívásairól, a számítógépes bűnözésről, a személyes adatok védelméről, a kriptovalutáról és az online tér gyermek áldozatairól is szó volt az NKE Szent György Szakkollégium tudományos konferenciáján. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem oktatói mellett a Nemzeti Nyomozó Iroda és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai szakmai előadásokon hívták fel a figyelmet a digitális tér tudatos és biztonságos használatára.

A Szent György Szakkollégium az egyetem egyik legrégebbi szakkollégiuma, mely több mint tíz éves fennállása óta sok mindent tett a rendvédelem, a rendészet és a rendvédelmi vezetők érdekében – méltatta a szervezet tevékenységét köszöntőjében Frigyer László r. őrnagy. A Szent György Szakkollégium jogi igazgatója kiemelte, hogy az intézmény olyan hallgatókat tömörít, akik érdeklődésükkel, fegyelmükkel és a szakma iránti alázatukkal hozzájárulnak a szakma presztízsének növeléséhez. Az online konferenciát is nagyrészt a szakkollégium tagjai szervezték, a többiek mellett Dobó Judit rendőr tisztjelölt hallgató és Szekér Anna rendőr tisztjelölt hallgató munkáját emelte ki Frigyer László.

Bevezető előadásában Darázs-Horváth Zsófia r. százados a digitális kor jelentette veszélyekre hívta fel a figyelmet. Az ügyintézéstől kezdve, a vásárláson át az azonnali üzenetküldésig nap mint nap, több órán keresztül használják a társadalmak a világhálót, olyannyira, hogy már „nem csak vonzó az internet, hanem társadalmi elvárás is” – fogalmazott a Nemzeti Nyomozó Iroda Kiberbűnözés Elleni Főosztályának munkatársa. A szakember rávilágított, hogy bár egyre több az internetes felhasználó, de informatikai ismereteik és előképzettségük változó. A szakember úgy véli, hogy ma már nem kell valakinek mélyreható számítógépes ismeretekkel rendelkeznie ahhoz, hogy online csalást kövessen el. A Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársa egyebek mellett beszélt a pénzügyi csalásokról és az adathalászat problémájáról is, hangsúlyozva azt, hogy „mi magunk, a felhasználók jelentjük a legnagyobb kockázatot”. Utóbbi kapcsán elmondta, hogy alapvető kritériumok (eszközbiztonság, személyes- és pénzügyi adatok biztonsága, webshopok biztonságosságának ellenőrzése, fizetési lehetőségek) betartásával elkerülhető, hogy online csalás áldozatává váljunk. Beszélt a digitális tér jelentette lehetőségekről és a rejtett veszélyekről, de szólt arról is, hogy komoly jogi és technikai háttér áll a hazai és nemzetközi hatóságok rendelkezésre ahhoz, hogy megelőzze, megakadályozza vagy felderítse a támadásokat.

Simon Béla r. őrnagy a kriptovaluták rejtelmeibe kalauzolta a résztvevőket. Előadását az online és offline tér veszélyeinek bemutatásával kezdte, melynek kapcsán elmondta: „minden, ami digitális térben jelentkező nyom, azt el lehet tüntetni... ami offline térben van érték, azt is az online térben tarolják ma már.”  A csalóknak sem kell IT-zseniknek lennie már ahhoz, hogy meg tudják támadni a kriptovalutákat – figyelmeztetett a Rendészettudományi Kar munkatársa.

A kereskedelemmel kapcsolatos bűncselekményekről és azok felderítéséről beszélt előadásában Krepsz Balázs püőr. alezredes. A NAV Bűnügyi Főigazgatóságának osztályvezetője előadásában a kibertérben folytatott nyomozások stratégiai céljaira is kitért: fontos, hogy az internethasználat biztonságos legyen az átlag felhasználók számára, s akit valamilyen sérelem ér, arra megoldást tudjon kínálni a hatóság. Évente több mint ötezer bűnügyi nyomozást folytat le a NAV, melynek 40%-a költségvetési csalás, közel 20%-át pedig egyéb pénzügyi bűncselekmények teszik ki – összegezte az elmúlt évek tapasztalatait a szakember.

A konferencián szó volt továbbá a kritikus infrastruktúrákat veszélyeztető támadásokról Nagy Zoltán András egyetemi docens előadásában, Gyaraki Réka r. őrnagy pedig az online tér gyermekkorú áldozataira hívta fel a figyelmet, a résztvevők Dobó Judit rendőr tisztjelölt hallgató és Őze Gábor pénzügyőr tisztjelölt hallgatóktól részletes tájékoztatást kaptak arra vonatkozóan, hogy mire figyeljenek, ha biztonságos jelszót akarnak létrehozni.

 

Szöveg: Zavodnyik Blanka