NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
LUDOVIKA

Oklevélátadó szokatlan keretek között

Több helyszínen, egyidőben zajlottak az NKE Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar oklevélátadói. A frissen végzett felsővezetők Hungária körúti Campuson tartott diplomaosztóján Pohl Árpád dandártábornok, dékán az önálló gondolkodásra való képesség erényének fontosságát hangsúlyozta.

A 2019-2020. tanév második félévében a katonai felsővezető szakirányú továbbképzési szakon 12 fő, a radikalizmus és vallási szélsőségességek szakirányú továbbképzési szakon huszonegyen, a katonai vezető mesterképzési szakon 32 fő, a katonai műveleti logisztika mesterképzési szakon heten, míg a katonai üzemeltetés mesterképzési szakon ketten kaptak oklevelet. A védelmi infokommunikációs rendszertervező mesterképzés szakon tizenketten végeztek, míg a nemzetközi biztonság- és védelempolitikai alapképzési szakon 45-en, a mesterképzési szakon pedig 39-en.

Ünnep beszédében Pohl Árpád dandártábornok arról beszélt, hogy a 2020-as év a magyar hadtudomány atyja, Zrínyi Miklós születésének 400. évfordulója és a magyar katonai magasabb vezető képzés kezdetének századik évfordulója miatt lehetett volna emlékezetes, de végül nem így történt. „Olyan bonyolult félévet hagytunk magunk mögött, amire korábban csak háborús időkben volt példa” – mondta a dékán, aki utalt a Vírus 2019 közös közszolgálati gyakorlatra, amely idén a koronavírus járvány okozta válsághelyzettel valósággá vált. Az NKE napok alatt átszervezte életét, megindult a távoktatás, a katonák az első pillanattól frontvonalban voltak, a honvédtisztjelöltek tanulmányaik mellett a határon teljesítettek szolgálatot, az oktatók az egyetemi munka mellett részt vettek a pandémiás védekezésben – sorolta a dékán, aki szólt a katonai felsővezető szakirányú továbbképzési szak frissen végzett főtisztjeihez, akik történelmi lehetőséget kaptak, mert részt vehetnek az új Honvédség felépítésében. Ehhez a jó vezérkari tiszt erényei között különösen az önálló gondolkodásra való képességre van szükség. „A haderőreform újszerű, korábban elképzelhetetlen megoldásokat igényel. A döntéshozóknak, de még inkább a döntéseket előkészítőknek képesnek kell lenniük meglátni a problémákat, önálló megoldásokat kell találniuk és hasznos javaslatokat kell tenniük, vagy jó döntéseket kell hozniuk. Önök az elmúlt egy évben erre készültek” – zárta beszédét Pohl Árpád. Az ünnepségen elismerték a kiváló tanulmányi eredményt elért végzetteket, akik emléktárgyakat, plaketteket kaptak.

Ezzel párhuzamosan a biztonság- és védelempolitika szak 84 végzős hallgatója is átvehette oklevelét a kar vezetőitől a Ludovika Campuson rendezett eseményen. „Több év után először megint a Hadtudományi és Honvédtisztképző Karon végezhettek civil hallgatók, még ha erőt próbáló körülmények között is” – fogalmazott Pohl Árpád dékán. Szenes Zoltán a képzés szakfelelőse beszédében a tanulás iránti ambíciójuk megőrzésére és az egyetemmel való kapcsolatuk megtartására kérte a frissen végzetteket.

 

Szöveg: Tasi Tibor, Zavodnyik Blanka

Fotó: Szilágyi Dénes, Bukovszki Nikolett