NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
LUDOVIKA

A felvételi előtt állókat fogadta a biztos jövő egyeteme

Leendő hallgatói előtt is megnyitotta kapuit a Nemzeti Közszolgálati Egyetem. Az intézmény központi nyílt napján az egyetem karai mutatkoztak be, de a képzésekről és az egyetemi élet más területeiről is tájékoztatták az érdeklődőket.

A nyílt nap rektori köszöntővel és a karok dékánjainak, valamint az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat elnökének beszédeivel kezdődött az Oktatási Központ 500 fős előadójában. Koltay András arra emlékeztette a leendő hallgatókat, hogy egy nagy, felelős döntés meghozatala előtt állnak. Kiemelte: az NKE-n egyszerre van jelen a hagyomány, a modernség és a nemzetköziség. „Az egyetem szükségszerűen egy kétarcú, kétoldalú intézmény, a hagyományt és a modernitást egyszerre ötvözi saját magában” – utalt a rektor a Ludovika több mint 200 éves és a karok évtizedekre visszatekintő múltjára. Ezek mellett van jelen a modernség, ahogy Koltay András fogalmazott: ezért is gyűltünk össze a modern oktatási épületben. Az Egyetem infrastruktúrában, sportolási lehetőségekben, a környezetben, a kollégiumi elhelyezést illetően páratlan lehetőséget kínál hallgatóinak, évente pedig 800 olyan rendezvény van, ami a napi oktatáshoz nem kapcsolódik szorosan. Az NKE idei szlogenje: „A biztos jövő egyeteme”, amely a rektor szerint jelzi, hogy a végzett hallgató világosan látható szakmai pályafutást tud végig járni, és nagy eséllyel vezető lesz a közszolgálatban.

A nyílt napon bemutatkozott a tavaly augusztusban alakult Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Kar. Smuk Péter dékán arra hívta fel a figyelmet, hogy a tucatnyinál is több szak segítségével az itt végzett szakemberek egyrészt a közszolgálati pályákra vezető képzéseket kapnak, így minisztériumoknál és más állami szerveknél tudnak elhelyezkedni. Emellett létezik egy nemzetközi irányvonal is, amely a diplomáciai szolgálat lehetőségével kecsegtet, de a kínálatban megtalálhatóak például a kiberbiztonsági képzések és egyéb közpolitikai irányra felkészítő szakok is.

Ruzsonyi Péter, bv. dandártábornok, a Rendészettudományi Kar dékánja kilenc „k” betűvel kezdődő szóval jellemezte a kart. Ezek között az első a „közszolgálatiság”, de ott van a „kihívás” is, hiszen az elméleti képzések mellett számos gyakorlat is vár hallgatóikra. RTK-snak lenni „kiváltság” és „kötelezettség”, mert jár az ingyen egyenruha, étkezés és kollégium, ugyanakkor alaki és viselkedésbeli elvárások is vannak. A kar a legjobbakat várja, amit a dékán szerint a „kiválóság” szóval lehet jellemezni. Ezeken túl mindig ott lesz a „közösség” és a „kollegialitás” is, hiszen aki a rendészeti szervekhez csatlakozik, soha nem lesz egyedül, illetve a „karrier”, mert a végzés után biztos elhelyezkedési lehetőség vár a hallgatókra.

Pohl Árpád dandártábornok, a Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar dékánja arra hívta fel a jelentkezők figyelmét, hogy a kar a Magyar Honvédség számára képez „jó hadnagyokat, kapitányokat, ezredeseket és tábornokokat”, hiszen egy hivatásos honvédtiszt karrierje során az összes katonai tanulmányát itt, illetve hasonló külföldi intézményekben végzi. A dékán beszélt arról is, hogy a Zrínyi 2026 honvédelmi és haderőfejlesztési programnak köszönhetően a Magyar Honvédség fél évszázados technológiai ugrásra készül, így akik szeptemberben megkezdik tanulmányaikat, már egy teljesen más honvédségben szolgálnak majd a tisztavatás után. Pohl Árpád megfogalmazása szerint mindez „okos és kiválóan képzett embereket igényel.” A fejlesztési program középpontjában azonban az ember áll, aminek egyik jele a honvédtisztek elmúlt időszakban végrehajtott 50 százalékos illetményemelése, amely folyamat nem áll meg a jövőben sem.  

Bíró Tibor, a Víztudományi Kar dékánja arról beszélt: a karon egy csodálatos természeti környezetben a világ húzóágazatához szükséges szakembereket képeznek, akik a vízügyi infrastruktúrák tervezéséhez, építéséhez és üzemeltetéséhez szereznek szaktudást. A bajai diplomával a vízügyi szolgálatnál és a víziközmű ágazatban lehet elhelyezkedni, a 3-4 éves mérnöki képzések mellett pedig szeptembertől indul a vízdiplomácia mesterképzés.

Fodor Márk Joszipovics, az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat elnöke szerint a hallgatói élet az NKE-n olyan, mint a Ludovika főépülete: csodaszép, ám a lépcsőfokain nehéz feljutni. Ám ha elindul az ember, nem áll le, mert barátai, hallgatótársai az egyetemi életben és később is biztatják, végig kísérik, az oktatók pedig mindenben segítenek. A nyílt napon az általunk megkérdezett hallgatók arról beszéltek: szimpatikusak számukra az NKE infrastruktúrái és az országosan egyedi lehetőségek. Balázs, Ajkáról például arról beszélt honlapunknak: biológus alapdiplomával érkezett a nyílt napra, de ott nem talált megfelelő munkahelyet, ezért most a honvédtiszti hivatás felől érdeklődik, ami meglátása szerint „fix karrier lehetőséget jelent.” Viven, Csengeléről érkezett az NKE nyílt napjára, ő a rendészet iránt érdeklődik és elmondása szerint hasznos információkat kapott. Édesanyja pedig azt mondta: a nyílt napon sikerült rálátnia az egyetem működésére, a szakokra, valamint az elhelyezési és karrier lehetőségekre.

A központi nyílt napon külön tájékoztatók is elhangzottak az egyes szakokról. A programok mellett vadászrepülő szimulátort is ki lehetett próbálni, de volt légfegyverlövészet, illetve rendőrségi eszközöket, tűzoltóautót és a katasztrófavédelem mobil labor járművét is megtekinthették az érdeklődők.

Szöveg: Tasi Tibor

Fotó: Szilágyi Dénes


Címkék: nyílt nap