NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
LUDOVIKA

Egyetemi együttműködés a hidrobiológiai képzésben

A Debreceni Hidrobiológiai Fórumon együttműködési megállapodást kötött a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kara a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víztudományi Karával, valamint a Magyar Természettudományi Társulattal.

A Víztudományi Karral kötött megállapodás kapcsán Kun Ferenc, a debreceni Kar dékánja elmondta, hogy sikerre számít, hiszen a két intézmény kompetenciái és felhalmozott tapasztalatai maximálisan kiegészítik egymást. „Hosszú távú terveink között szerepel új képzések alapítása. A bolognai rendszer revíziója keretében lehetőség van új szakok létesítésére, jelenleg folyamatban van a geoinformatikus mesterszak létesítése, illetve javaslatot tettünk a Magyar Rektori Konferencia Természettudományi Bizottságában egy alkalmazott geoinformatika és földmegfigyelési alapszak létrehozására. Ezek működtetésében és oktatásában számítunk a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víztudományi Karának támogatására, de látok lehetőség új közös alapszak indítására a környezetvédelem területén is” – beszélt terveiről Kun Ferenc. Bíró Tibor, a Víztudományi Kar dékánja elmondta, hogy a két egyetem már többször is dolgozott együtt különböző kutatások és publikációk során. „A víztudomány egy multi- és interdiszciplináris tudományterület, ugyanakkor a korábban uralkodó hidrotechnikai szemlélet már nem oldja meg a vízgazdálkodás gondjait, ezért erősíteni kell a kapcsolatot a társtudományokkal, ahonnan új megoldások érkezhetnek. Szeretnénk, ha a Debreceni Egyetem hallgatói részt vennének a nagyvízi mérésekben, amelyekhez nálunk elérhetők a műszaki lehetőségek” – mondta el a VTK dékánja.

Az együttműködő intézmények a kapcsolódó tudományos területeken biztosítják majd az oktatási-, illetve kutatási témák hazai és nemzetközi kapcsolatrendszerének bővítését, közös szakmai anyagok publikálásával. A gyakorlati tantárgyak megtartásához szükséges és rendelkezésre álló külső helyszínek használatát kölcsönösen biztosítják a hallgatók számára, támogatják őket a gyakorlati ismeretek megszerzésében, valamint közös szakmai gyakorlatokat is szerveznek számukra. Az innováció-orientált szemléletmód minél szélesebb körű terjesztése érdekében az intézmények oktatói, kutatói részt vehetnek egymás képzésein, szakmai rendezvényein.

Az együttműködés célja a közös szakmai és munkakapcsolatok megkezdése, az EU Víz Keretirányelv megvalósítása (Vízgyűjtő Gazdálkodási Tervezést segítő ökológiai állapotértékelés), a vízminőségvédelem, valamint a felszíni vizek hidrológiája szakterületeken megszerzett tapasztalatok cseréje. Emellett a geoinformatikai és távérzékelési területeken is szeretnének együttműködni a felszíni vizek és vízgyűjtők felmérését és elemzését illetően.

Szöveg: Tamaskó-Juhász Gabriella

Fotó: Debreceni Egyetem