NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
LUDOVIKA

Konzervatív enciklopédia született

A politikatudomány Magyarországon használatos új szókészletét kívánja megteremteni a Magyar politikai enciklopédia – mondta Koltay András rektor, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen rendezett kerekasztal-beszélgetésen. A kötet a neves angol konzervatív gondolkodó, Roger Scruton előszavával és Orbán Viktor miniszterelnök ajánlásával, idén tavasszal jelent meg.

A Magyar politikai enciklopédia szerkesztői és több mint nyolcvan szerzője arra vállalkozott, hogy a hazai közéletben használatos fogalmakat megpróbálja sajátos történelmi tapasztalataink figyelembevételével és mai érvénnyel, a konzervativizmus felfogása szerint megmagyarázni. A kötet kapcsán rendezett kerekasztal-beszélgetés megnyitóján Koltay András arról beszélt, hogy a műben a politikatudomány egyfajta alapvetése deklaráltan konzervatív nézőpontból jelenik meg, de ez nem jelent „bezártságot, szűk látókörűséget.” Az NKE rektora az enciklopédia célját abban jelölte meg, hogy az az adott tudományterület fogalmi szókészletét tisztázza, valamint életben tart egy papírra nyomtatott kommunikációs műfajt. Utóbbi a rektor megfogalmazása szerint „az emberiség jövőjébe vetett mély hitét tükrözi.” Koltay András utalt Roger Scruton előszavára és Orbán Viktor miniszterelnök ajánlására, amelyek ugyanazokat a témaköröket: a nyelvpolitikai küzdelmek és a nyelv körüli viták témáit járják körül. A rektor beszámolt arról is, hogy az írás szerzőgárdájában több olyan kutató is van, akik ma már az NKE oktatói, csatlakozásukkal „igazi sztárigazolásokat” tudott végrehajtani az Egyetem.

Balog Zoltán miniszterelnöki biztos teológiai szempontból, a kereszténység története és saját felfogása, a protestáns megközelítés szempontjából a kereszténység legfontosabb üzeneteiről beszélt. A társadalmi ügyekért felelős miniszterelnöki biztos leszögezte: a kereszténység nem ideológia, inkább „az Istenes élet útja”, azaz életgyakorlat, életszemlélet és nem szorítható be ideológiai keretek közé. Üzenete a szabadság, valamint annak és garanciáinak őrzése. Ez a Biblia szerint a teremtmény szabadságát jelenti, amelyet Isten totális igénye garantál, amely a világi dolgoktól teszi függetlenné az embert. A kereszténység és szabadság gondolatához pedig szorosan kapcsolódik a rend, amelynek nevében a kereszténység története során volt, amikor felforgatott, máskor konzervált. „A keresztény üzenet egyszerre felszabadít és meg is őriz, és a keresztény gondolat felől bármelyik világnézeti irányba legitim elindulni” – fogalmazott Balog Zoltán, aki szerint a keresztény gondolat hozzáállása, hogy mindent az örökkévalóság mértéke szerint szemlél, amelyre minden politikai gondolkodásnak szüksége van.

Kiss Viktor politológus a kötet kritikájában arról beszélt: a nyelvpolitika célja egyfajta kultúrharcos pozíció, a marxista gondolkodástól, mint béklyótól való megszabadulás, amely végeredményben magával hozhatja, hogy a konzervativizmus képviselőinek lassan már nem lesz kivel vitatkozniuk. Megfogalmazása szerint kulturális értékként kellene kezelni az értelmiségi sokszínűséget és nem kellene félni attól, hogy vannak másfajta gondolatok is az országon belül.

„Praktikus műről van szó” – erről már Mráz Ágoston Sámuel beszélt. A politológus szerint a könyv értéke a marxista fogalomhasználattal való szakítás és az olyan, magyar szerzők által megfogalmazott, azaz nem külföldről behozott fogalmak értelmezésére való kísérlet, mint a haza, a nemzet, a hagyomány vagy a közösség. A szócikkekben Közép-Európa szellemtörténeti személyiségei jelennek meg, mint például Klebelsberg, de a kötet kísérletet tesz olyan fogalmak megmagyarázására is, mint a Szent Korona-tan, vagy a történeti alkotmányosság.

Az előadásokat követő kerekasztalbeszélgetésen egyebek mellett elhangzott: a szerzők különbséget tesznek a 19. századi liberalizmus és a mai fogalom definíciója között, és nem szimpatizálnak azzal, hogy a liberalizmust egyes körökben szitokszóként kezelik. Kiderült az is: a kötet szerzői között is vannak nem mai értelemben vett liberális szemléletűek, de szabadelvű konzervatívok is.

 

Szöveg: Tasi Tibor

Fotó: Szilágyi Dénes