NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
LUDOVIKA

Fókuszban az afrikai változások

Az Afrikai kontinens az utóbbi évtizedekben jelentős gazdasági átalakuláson esett át, amelynek egyik következménye a növekvő és egyre többet fogyasztó középosztály – hangzott el az Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Kar Közgazdaságtani és Nemzetközi Gazdaságtani Tanszék TDK körének és az Afrikai Üzleti Tanulmányok Közép-Európai Tudásközpontjának szervezésében rendezett eseményen.

Előadásában Pásztor Szabolcs, az NKE oktatója hangsúlyozta, hogy az utóbbi években számos európai és Európán kívüli vezető látogatott el a térségbe. Ennek egyik fő mozgatórugója, hogy az elmúlt évtizedekben jelentős gazdasági átalakuláson esett át Afrika, és egyre nagyobb a fogyasztás a középosztály részéről. Az előadás kitért a gazdasági növekedés árnyoldalaira: a romló tendenciát mutató vagyoni és jövedelmi koncentráció mutatóira és a gazdasági növekedés fenntarthatóságának kérdőjeleire. Az előadást követő kerekasztal-beszélgetésen az Ethiopian Civil Service University két oktatója, Tsega Gebrekristos és Chuol Kompuok is részt vett. Az afrikai intézmény Erasmus+ partnere a Nemzeti Közszolgálati Egyetemnek, és három éve folyamatos az oktatócsere az egyetemek között. A beszélgetés során, amelybe a közönség is bekapcsolódott leginkább a kelet-afrikai térség gazdasági kihívásai és az arra adandó válaszok kerültek terítékre. Az előadás és a kerekasztal-beszélgetés abba az előadássorozatba is illeszkedik, amelyet a Nemzeti Közszolgálati Egyetemmel karöltve az Afrikai Üzleti Tanulmányok Közép-európai Tudásközpontja indított el 2019 szeptemberében. Az előadássorozat kiemelt célja, hogy élő és folyamatos tudományos igényű diskurzus legyen az afrikai gazdaságok átalakulását érintő kérdésekről Magyarországon.

A Közgazdaságtani és Nemzetközi Gazdaságtani TDK által szervezett őszi előadássorozat következő eseményére november 25-én 18 órakor kerül sor, amikor tudományos előadás keretei között a klímaváltozás közgazdaságtani hatásai és geopolitikai összefüggései kerülnek vizsgálat alá.