NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
LUDOVIKA

Könyvbemutató és beszélgetés a konzervativizmusról

A Nemzeti Közszolgálati Egyetemen mutatták be Francesco Giubilei olasz író, könyvkiadó és egyetemi professzor angol nyelvű könyvét az európai konzervatív gondolkodás történetéről. Az előadással és beszélgetéssel egybekötött rendezvényt a Politika- és Államelméleti Kutatóintézet vezetője, Hörcher Ferenc szervezte, célja pedig a konzervativizmus történetének és jelenének körüljárása volt.

A The History of European Conservative Thought című könyv szerzője a Fondazione Tatarella nevű vezető olasz konzervatív alapítvány elnöke, az Il Giornale és az Il Messaggero publicistája, valamint a G. Fortunato Benevento Egyetem professzora. Giubileit a Forbes magazin nemrég a 100 legbefolyásosabb 30 év alatti olasz fiatal közé sorolta. A könyvbemutatón Hörcher Ferenc a téma aktualitására hívta fel a figyelmet. A Politika- és Államelméleti Kutatóintézet vezetője szerint folyamatosan diskurzust kell folytatni a konzervativizmus elméletéről. Török Bernát, az Eötvös József Kutatóközpont vezetője elmondta, hogy fontos esemény a könyv bemutatása a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen, mivel az új kutatóközpont egyik súlyponti kutatási témája a konzervatív politikai gondolkodás. „A konzervativizmust számos kritika éri napjainkban, de ezek egy része abból fakad, hogy nem ismerik elég jól, éppen ezért a kutatóintézet kiemelt figyelmet fordít erre a témára” – fogalmazott.

A konzervativizmus egy olyan politikai és szociális eszmerendszer Robert Scruton szavaival élve, amely a „megteremtett értékek megőrzésére, megóvására irányul és amelyre építeni lehet.” A kifejezés a francia forradalom után alakult ki, elsőként Chateaubriand francia politikus használta. Francesco Giubilei könyvében a 21. századi Olaszország felől tekint vissza a konzervatív politikai gondolkodás európai hagyományára. Arra törekszik, hogy közérthetően és árnyaltan mutassa be az európai konzervativizmus színes, sokágú történetét, születésétől kezdve kibontakozásán át pillanatnyi helyzetének értékeléséig. „A konzervatív személy az, aki nyitott az innovációra, de nem elsődleges célja a társadalmi értékek megváltoztatása” – fejtette ki Francesco Giubilei. Legfontosabb jellemvonásai a hagyományos értékek, a család, a nemzeti identitás, a vallási, politikai, kulturális szokások és intézmények tisztelete. Az egyik legfontosabb alapvetésként az olasz szerző Edmund Burke Töprengések a francia forradalomról című művét említette. A német és osztrák gondolkodók közül Thomas Mannt emelte ki, művei közül konzervatívnak az ifjúkori, Egy apolitikus meglátásai című munkája tekinthető. Elhangzott az is, hogy több alfaját különböztetjük meg a konzervatív politikai eszmerendszernek: beszélhetünk például liberális és tradicionális, sőt forradalmi  konzervativizmusról is. A francia katolikus konzervatív gondolkodók (például de Maistre, Maurras vagy Bernanos) is fontos szerepet játszottak az olasz szerző szerint.

„Napjainkban érdekes vita bontakozott ki Európa-szerte a konzervativizmus fogalmáról és gyakorlatáról” – jegyezte meg Francesco Giubilei, ezzel utalva arra, miért döntött a könyv megírása mellett. Az olaszországi helyzettel kapcsolatban főként a Matteo Salvinihez köthető Lega Nord pártról beszélt, amelynek népszerűsége jelentősen növekedett az elmúlt hónapokban. Az 2019-es Európai Parlamenti választásokon a Lega Nord országosan 34,3%-ot ért el, ami jelentős eredmény a korábbi évekhez képest, főként, ha azt is figyelembe vesszük, hogy nem csak északon, hanem a középső régiókban és Rómában is javítani tudott. A társadalom politikai megosztottságát a publicista szerint remekül ábrázolja, hogy vannak olyan olasz egyetemek, ahol elképzelhetetlen lenne, hogy egy konzervativizmussal foglalkozó könyvbemutatót tartsanak.

A szerző előadása után Hörcher Ferenccel folytatott beszélgetést, részben a kötetről, részben a konzervativizmus európai és globális szerepéről, majd a közönség soraiból érkező kérdésekre és felvetésekre is válaszolt.  

 

Szöveg: Juhász Katalin

Fotó: Szilágyi Dénes