NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
LUDOVIKA

A Független Jogász Fórum kulcsszerepe és a négyigenes népszavazás

A Független Jogász Fórum békés rendszerváltoztatásra készült, és kezdeményezte az Ellenzéki Kerekasztal (EKA) létrehozását, később azonban már nem vett részt a Nemzeti Kerekasztal munkájában – erről beszélt Kónya Imre a Ludovika Szabadegyetemen. A Fórum alapítója, volt belügyminiszter szerint a négyigenes népszavazásnak kulcsszerepe volt abban, hogy a ma is ismert pártok az első szabad választás után bejutottak a Parlamentbe.

„Az Ellenzéki Kerekasztal célja az volt, hogy Magyarországon egy független, demokratikus jogállam jöjjön létre” – fogalmazott Kónya Imre a rendezvényen. Egy olyan kerekasztalt álmodtak, amely nem a nép feje fölött szerveződött, nem akart kihasítani egy szeletet a hatalomból, hanem azt akarta elérni, hogy az emberek szabad választáson döntsenek arról, ki kormányozza az országot. Az Ellenzéki Kerekasztal kezdeményezője a Független Jogász Fórum volt. A csoportosulás 1988. november 5-én alakult, Kónya Imre visszaemlékezése szerint a saját lakásán gyűltek össze, hogy egy hatalomtól és az összes ellenzéki tömörüléstől független szervezetet alakítsanak, amely gyakorló jogászokat akart összefogni. A jogászok súlyához, történelmi szerepéhez képest ugyanis ezen hivatás képviselői nem voltak jelen az ellenzéki szervezetekben. A Fórum megalakítására meghívó levelet heten írták alá és 200 jogásznak juttatták el. Mint később Kónya Imre megtudta: a titkosszolgálatok az összes levelet felbontották, sőt még intézkedési terv is készült, megfigyelések voltak és az alakuló ülés videófelvételét is meg akarták szerezni. Később ezeket az iratokat megsemmisítették, Kónya Imréről például 1971 után nem maradt fenn ügynökjelentés. Az említett meghívóban általános válságról írtak és a rendszer megváltoztatásáról, amelyben a jogászoknak szerepe van.

1989. március 15. merőben más volt, mint például az egy évvel azelőtti, rendőri oszlatásokkal megzavart ünneplés. 31 ellenzéki szervezet fogalmazta meg 1989. 12 pontját, az akkor élők közül biztosan sokan emlékeznek rá, ahogy Cserhalmi György szenvedélyesen felolvasta ezt az MTV Szabadság téri székháza előtt. A megmozdulás megmutatta, hogy az ellenzéknek valódi támogatottsága van Magyarországon, ezért már csak össze kellett fogni, hogy a hatalom képviselőit rákényszerítsék a szabad választásokra. A megemlékezés, valamint Kis János és Orbán Viktor beszéde után Kónya Imre hazament és 8 ellenzéki szervezet meghívásával megfogalmazta a felhívást az Ellenzéki Kerekasztal március 22-re történő összehívására. A munkában kidolgozták a demokratikus átmenet törvényeit és az új Alkotmányt. Június 13-án aztán megkezdődtek a Nemzeti Kerekasztal egyeztetései, ám ebben a Független Jogász Fórum már nem vett részt, hiszen az a pártokat helyezte előtérbe.

1989. szeptember 18-án véget értek a Nemzeti Kerekasztal-tárgyalások. A megállapodás szerint még a tavaszi első szabad választások előtt, 1990. január 7-én megtartották volna a közvetlen elnökválasztást. Ezt az MSZMP és az MDF elfogadta, az SZDSZ és a Fidesz nem, mert a közvetlen elnökválasztáson nagy valószínűséggel az akkor rendkívül népszerű Pozsgay Imre államminiszter, a népi baloldalhoz tartozó reformkommunista politikus győzött volna. Ezért népszavazást kezdeményeztek a köztársasági elnök választásának módjáról, a Munkásőrség megszüntetéséről, az MSZMP vagyonelszámolásáról és a munkahelyi pártszervezetek megszüntetéséről. A „négyigenes népszavazás” érvényes és eredményes lett. A köztársasági elnök megválasztásáról szóló kérdés eredménye a legszorosabb a magyar népszavazások történetében, csupán 6101 szavazat döntött. Kónya Imre meglátása szerint, ha nem lett volna a népszavazás, akkor az első szabad választásokon a Fidesz nem jut be az Országgyűlésbe, az SZDSZ pedig „nem nő fel az MDF mellé”.

A Ludovika Szabadegyetemen Kónya Imrével készült beszélgetést teljes egészében az alábbi videóban tekinthetik meg:

A Ludovika Szabadegyetem november 19-én folytatódik, amikor Tölgyessy Péter lesz a vendég, előadásának címe: A rendszerváltozás 30 év távlatából. Regisztrációs link, az esemény a Facebookon.

A Ludovika Szabadegyetem programjának társzervezője a Nemzeti Emlékezet Bizottsága.

 

Szöveg: Tasi Tibor

Fotó: Szilágyi Dénes

Videó: Halápi Katinka