Közgazdász Nagydíjat kapott Halmai Péter

Idén ünnepli megalakulásának 125. évfordulóját a Magyar Közgazdasági Társaság, amelynek legutóbbi közgyűlésén elismeréseket adtak át a szakma legjobbjainak. Az eseményen Közgazdász Nagydíjat vehetett át Halmai Péter akadémikus, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem egyetemi tanára.

A Magyar Közgazdasági Társaság 1894. május 27-én alakult meg. Jelenleg 23 szakosztályában és 15 megyei szervezetében háromezer tag tevékenykedik. Közöttük van Halmai Péter akadémikus is, aki 2015. február 1-től oktatója a Nemzeti Közszolgálati Egyetemnek. 2017 novemberéig a NETK Nemzetközi Gazdasági és Közpolitikai Tanulmányok Tanszékét vezette, majd egy éven át volt a Közgazdaságtani és Nemzetközi Gazdaságtani Intézet alapító igazgatója.

Halmai Péter oktatói tevékenysége mellett széleskörű tudományos munkát is végez. Fő kutatási területei közé tartozik a nemzetközi gazdaságtan, az európai integráció gazdaságtana és az alkalmazott makroökonómia. Több mint 340 publikációja jelent meg, közöttük több könyv és számos idegen nyelvű munka. 1998-ban szerezte meg az MTA Doktora címet, 2009-től az MTA Közgazdaságtudományi Bizottságának a tagja. 2016-ban a tudományos testület levelező tagjává választották. 2017 májusától az MTA Doktori Tanácsának tagja, júniusától pedig az MTA Gazdaság- és Jogtudományok Osztálya elnökhelyettese. Munkáját eddig is számos díjjal ismerték el: a többi között megkapta az Akadémiai Díjat, valamint az MTA előterjesztése alapján Magyar Érdemrend Lovagkereszt kitüntetésben is részesült.

 

Szöveg: Szöőr Ádám

Fotó: Szilágyi Dénes