NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
LUDOVIKA

Már lehet jelentkezni az Euroatlanti Nyári Egyetemre

Idén ismét megszervezik a hagyományos Euroatlanti Nyári Egyetemet az MH Vitéz Szurmay Sándor Helyőrség Dandár és az NKE Eötvös József Kutatóközpont, Stratégiai Védelmi Kutatóintézet közreműködésében. Az esemény július végén, Szolnokon lesz.

Az Euroatlanti Nyári Egyetemet Magyarország NATO csatlakozása óta 20. alkalommal szervezik meg. A neves biztonságpolitikai szakértők bevonásával zajló képzésen a hallgatók előadások, szemináriumok, válságkezelő szimulációk keretében ismerkedhetnek meg Európa közvetlen biztonsági környezetének biztonságpolitikai folyamataival. A Nyári Egyetem áttekinti azt is, hogy milyen kihívásokkal kell napjainkban szembenéznie a NATO-nak, valamint a szövetség tagjaként Magyarországnak. A résztvevők megismerhetik az Egyesült Államok, Európa, Oroszország és Kína stratégiai helyzetét, a NATO feladatainak változásait a válságkezeléstől a területvédelemig, valamint betekintést nyerhetnek azokba a vitákba, amelyek szakértői körökben és a társadalomban is zajlanak a manipuláció, dezinformáció, stratégiai kommunikáció, a biztonságiasítás és a tények relativizálása kapcsán. Mindezt közösségi és sportprogramok, csapatfoglalkozások keretébe ágyazva.

A nyári egyetemre pályázhatnak a többi között a Magyar Honvédség tisztjei, altisztjei, kormánytisztviselői, honvédelmi alkalmazottai és önkéntes tartalékosai, de főiskolások, egyetemisták és doktoranduszok, valamint ügyészségi, bírósági, rendőrségi, katasztrófavédelmi szervezetek és védelmi bizottságok munkatársai is. Emellett részt vehetnek a képzésen például a honvédelem ügye iránt elkötelezett pedagógusok is.

A jelentkezés menetéről további információk az NKE Stratégiai Védelmi Kutatóintézet honlapján találhatók.