Újabb ludovikás életutat ismerhetnek meg az NKE-n

„Perjés Géza nemcsak tisztnek és tudósnak, hanem embernek is kiváló volt”- fogalmazott Hermann Róbert történész, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Ludovikás életutak című kiállítás-sorozatának második állomásán. Az NKE Egyetemi Központi Könyvtár és Levéltár által szervezett rendezvényen ezúttal a Ludovika Akadémián végzett tisztre, hadtörténészre és Zrínyi-kutatóra emlékeztek.

Padányi József mk. vezérőrnagy köszöntő beszédében elmondta, hogy a kiállítás célja a ludovikás rendhez és a Ludovika szellemiségéhez köthető pozitív üzenetek átadása. Az NKE tudományos rektorhelyettese hangsúlyozta, hogy a kiállítás-sorozaton az emberre koncentrálnak, a ludovikás értékekre, melyek felmutatása ma is nagyon fontos dolog. Ehhez a szervezők összegyűjtik és bemutatják a Ludovika múltjával kapcsolatos tárgyi és szellemi emlékeket. „Igyekszünk hozzájutni ezekhez a tárgyakhoz, dokumentumokhoz és próbáljuk megtalálni azokat az embereket, családokat, akik visszaemlékezésükkel a kiállítás anyagát tovább gazdagíthatják”- tette hozzá Padányi József. A rektorhelyettes reméli, hogy a közeljövőben megvalósulhat a Ludovika Történeti Múzeum is, ahol állandó kiállításként lehet megtekinteni a Ludovikás életutakat. „Nagyon büszke vagyok arra, hogy ma Perjés Géza életútja és hadtörténész múltja van terítéken”- hangsúlyozta a vezérőrnagy.

Hermann Róbert személyes és szakmai élményeit osztotta meg a megjelentekkel. A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnokának tudományos helyettese büszkén idézte fel, hogy 2001-ben megjelent munkájának hatására kezdett foglalkozni Perjés Géza az 1848-as történelmi eseményekkel és írt meg két nagy tanulmányt is. „Perjés Géza igazán megérdemli, hogy kiállítással emlékezzünk rá”- fogalmazott a Magyar Történelmi Társulat elnöke.

A megnyitót követően a Perjés Géza tiszteletére készített kisfilmet és a kiállítást is megtekinthették az érdeklődők, akiknek Hausner Gábor alezredes, hadtörténész tartott tárlatvezetést.

A Perjés Géza életútját bemutató kiállítás munkanapokon 9 és 16 óra között látogatható a Ludovika Főépület kiállítótermében. A témáról bővebben a Bonum Publicum júniusi számában olvashatnak.

 

Szöveg: Fecser Zsuzsanna

Fotó: Szilágyi Dénes