Együtt egy jobb internetért!

„Mindannyiunk közös ügye, hogy az internetet egy jobb hellyé tegyük a magunk és egymás, de különösen a fiatalok számára”- hangzott el a Biztonságos Internet Nap rendezvényén, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen.

Együtt egy jobb internetért! Ez az idei szlogenje annak a minden év februárjában megrendezett figyelemfelkeltő napnak, amelynek célja, hogy az Európai Unió Safer Internet Program akciótervének megfelelően több mint 100 országban ugyanazon a napon hívja fel a figyelmet az internet előnyeire és veszélyeire, így a zaklatásra, a gyermekpornográfiára és egyéb illegális és káros tartalmakra. A programsorozat rendezvényein a szakemberek tájékoztatják a gyermekeket, szülőket, pedagógusokat és döntéshozókat az online világ által okozott problémákról és azok lehetséges kezeléséről. Az idén a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen megrendezett napon a hangsúly a „jobb” internet létrehozásán és a közös felelősségen volt. A rendezvényt a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) mint az Európai Unió Safer Internet Program hazai konzorciumvezetőjének koordinátora, Kurkó Zsuzsanna nyitotta meg, aki kiemelte, hogy tavaly országszerte mintegy 35 ezer emberhez jutottak el a programmal. Hozzátette, hogy az idei évtől a szervezet kezeli a káros internetes tartalmak bejelentését kezelő hot line rendszert is.  

A bevezetőt követő első kerekasztal-beszélgetésen Hartai László filmrendező, médiaoktatási szakértő arról a kutatásról beszélt, amelyben a tanárok véleményére voltak kíváncsiak a digitális eszközöknek a fiatalok személyiségére gyakorolt hatásáról. A felmérés szerint a tanárok egyértelműen a fiatalok társas viszonyainak romlását vélik felfedezni a korábbi generációkhoz képest, a meghívott szakértők szerint azonban inkább a szokásos, generációk közötti világfelfogásbeli különbségek fedezhetőek fel ebben a vélekedésben. Úgy gondolják, hogy az online világ térhódítása miatt kialakult helyzet nem rossz, inkább ismeretlen. A szakértők közül többen hangsúlyozták, hogy a fiatalok digitális eszközhasználata messze fejlettebb, mint az idősebbeké, így a felnőttek segítsége nem az eszközök használatának konkrét bemutatására kell korlátozódjon, hanem a tudatosság, például a jogtudatosság növelésére érdemes helyezni a hangsúlyt. „Fontos tudnia egy fiatalnak, hogy mi minősül például internetes zaklatásnak, és hova tud fordulni támogatásért, ha a viber csoportjában vagy a közösségi oldalon ilyen atrocitás éri”- hangzott el a rendezvényen. A megoldásokra fókuszált Krasznay Csaba, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem adjunktusa által moderált Digitális körkép - jó tanácsok című kerekasztal beszélgetés is. Ebben olyan termékeket és szolgáltatásokat mutattak be, melyek segítségével a gyermekek megtanulják jobban és biztonságosabban használni az internetet. A Bátor Anikó projektmenedzser által bemutatott BOOKR Kids online mesetár a gyermekkorosztálynak készült azzal a szándékkal, hogy a digitális bennszülöttek számára a digitális eszközök felhasználásával mutassa be a magyar és külföldi gyermekirodalom műveit. A feldolgozás kiemelkedik abban, hogy a digitális platformon bemutatott művek animációja minimális, így nem vonja el a figyelmet az olvasástól.

A Mongó for teen applikáció 10-12 évesek számára teszi otthonossá az internetet. Az alkalmazásban rövid videók segítségével dolgozzák fel azokat a problémákat, amelyek a gyermekek online térben való megjelenésekor merülhetnek fel.

Berg Judit 10 -12 évesek számára íródott regénye négy szereplő, Alma, Drifter, Félix és Bella kalandjainak során dolgozza fel az online jelenlét kihívásait. Fodor Bernadett pedig a Yelon.hu weboldal, mobilalkalmazás és snap-chat 10-18 éveseknek szóló fejlesztését mutatta be, ahol a kis- és nagykamaszok tabuk nélkül kapnak valódi válaszokat a sex, kortárs kapcsolatok, diákélet, gyerek-szülő kapcsolat témakörében.

A Safer Internet Program (SIP) magyarországi konzorciuma a 2019-es Biztonságos Internet Nap alkalmából videópályázatot is hirdetett általános és középiskolások számára, egy maximum háromperces kisfilm elkészítésére. A videópályázattal a fiatal felhasználókat buzdította aktív fellépésre, hogy a közösségi tér lehetőségeit és előnyeit kihasználva valós problémákra bátran merjenek reagálni, hasonlóan az influencerekhez.

 

Szöveg: Horváth Mónika

Fotó: Szilágyi Dénes