Szövetségben az erő

A Nemzeti Közszolgálati Egyetemre látogatott Steven M. Shepro altábornagy, a NATO Katonai Bizottságának 21. elnökhelyettese és a nemzetközi szervezet egyik katonai szóvivője. Feladatkörébe tartozik a bizottság elnökének, Sir Stuart Peach feladatainak ellátásában nyújtott támogatása, valamint az elnökkel együtt Jens Stoltenberg, a NATO főtitkárának való tanácsadás. A Katonai Bizottság a szervezet legfelsőbb katonai szerve. Tagjai a szövetséges államok vezérkari főnökei, akik katonai kérdésekben javaslatokat dolgoznak ki az Észak-Atlanti Tanács részére. A látogatás alatt Shepro altábornagynak jutott ideje egy rövid előadás megtartására is.

„Magyarország fontos szövetséges az Észak-Atlanti Szerződés Szervezetében” – emelte ki Steven M. Shepro. Elmondása szerint az ország hozzáállása azért is figyelemre méltó, mivel előre tekint, újszerű ötletekkel rendelkezik, komoly fejlesztéseket végez a Zrínyi 2026 keretében a haderő korszerűsítésére, valamint innovatív egyetemi képzést tart fenn a leendő katonatisztek számára. A közszolgálatok „egy tető alatt” való oktatása rendkívül célszerű, hisz így nem kap kevesebb figyelmet sem a közigazgatási szervek állományának képzése, sem a rendőrök vagy a katonák. A kihívások, melyekkel napjainkban szembesülnek a nemzetközi rend aktorai, nagyon komplexnek bizonyulnak. Egyrészt azért, mert folyamatos eszkalálódás figyelhető meg, másrészt pedig, mert mind együttes választ igényel a tagállamok felől. „Amellett, hogy igyekszünk választ találni ezekre a problémákra, nem mehetünk el a múlt történései mellett sem” – hangsúlyozta, majd kitért a 20. századot sújtó két globális konfliktusra. Most, hogy az első világháború lezárásának 100. évfordulóját ünnepeltük, észre kell vennünk, hogy rengeteg hasonlóság mutatkozik az akkori időszak és a jelenlegi között. A hatalmi verseny folyamatosan nő és egyre agresszívabbá válik. „Nem nevezhetjük sem békének, sem pedig háborúnak ezt az időszakot.”

Az altábornagy kiemelte, hogy a NATO a jövőben is fontos eleme lesz a nemzetközi békének azok miatt az értékek miatt, amelyeket képvisel. A 70 éves szervezet a hidegháború után is releváns és létfontosságú maradt. Ezt a keleti bővítés – Magyarország 1999-es csatlakozása is – bizonyítja. „Ez a 70 év soknak tűnik, de gondoljunk csak bele, hogy milyen fiatalnak számít ehhez a csodálatos épülethez képest, amiben most vagyunk” – tette hozzá, utalva a Ludovika Főépület 1808-as létrehozására. A szövetség megtartása most is mérhetetlenül fontos, hisz így valósul meg a tagállamok állampolgárait és területét érintő biztonságának garantálása. Éppen ezért a NATO hatalmas felelősséggel rendelkezik. „Az erős védelem egyenlő a sikeres védelemmel” – hangzott el Steven M Sheprotól. Az együttes erő hatalmát a múlt igazolja. A 29 tagországhoz most is szeretnének csatlakozni államok. Egyrészt az értékek, a kollektív védelem miatt, másrészt pedig azért, mert látják, hogy milyen sikeresen működik.

A Katonai Bizottság elnökhelyettese három fő pontot nevezett meg a NATO történelmében. Elsőként a washingtoni szerződés aláírását, hisz ekkor határozták el a felek, hogy együttesen lépnek fel a Szovjetunió okozta fenyegetés ellen. A második pontként a hidegháború végét jelölte meg, hisz a szovjet blokk felbomlása szabad európai országokat eredményezett. Akár egy vízválasztó, a NATO nem szűnt meg létezni, hanem átalakította céljait: innentől a krízismenedzsmentre került a hangsúly. „A 2001. szeptember 11-ei terrortámadások után került először bevezetésre az a bizonyos 5. cikkely” – emelte ki az előadó. A harmadik, utolsó pontként 2013-at említette az altábornagy, hiszen ekkor történt Ukrajna megszállása, ami azért volt jelentős esemény, mert a hidegháború vége óta ez az első alkalom, amikor egy európai országot fegyveresen megszállt egy másik állam. Emellett a terrorista támadások száma is megnövekedett, s ennek féken tartására, megállítására szintén kooperációra van szükség. „Itt állunk ma, szemben a rengeteg kihívással, új eszközökkel.” Steven M. Shepro szólt az egyre jelentősebbé váló kibervédelemről is. Mint mondta, meg kell tanulnunk védekezni az ilyen fenyegetések ellen. Az előadó szerint a NATO jelenleg egy adaptációs folyamatban van és próbál alkalmazkodni az új kihívásokhoz. A gyakori egyet-nem-értés azonban lassítja a folyamatokat. „Azok az értékek, melyek összehozzák a tagállamokat, sokkal erősebbek, mint azok, amelyek taszítják”-emelte ki. A fejlődéshez szükséges javítani a reagálóképességet. „Nem tudunk a tegnapi és a mai gondolkodással, eszközrendszerrel válaszolni a holnap kihívásaira” – fejezte be előadását Steven M. Shepro.

 

Szöveg: Juhász Katalin

Fotó: Szilágyi Dénes