NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
LUDOVIKA

Kínai delegáció az NKE-n

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem egyik legnagyobb erőssége, hogy kiterjedt nemzetközi kapcsolatrendszerrel rendelkezik. A már meglévő kapcsolatok megújításának céljával érkezett a Kínai Népi Rendőrségi Egyetem (People’s Public Security University of China) magas rangú delegációja a Ludovika Campusra, kezdeményezve a kapcsolat további folytatását és elmélyítését.

Az együttműködési megegyezés - melyet öt évre kötöttek – idén lejárt, ezért a delegáció célja a kooperáció folytatásáról való tárgyalás. A megbeszélés kezdetén a két fél bemutatta saját intézményét, az ott működő karok tevékenységét és a képzési programokat. Nyikos Györgyi nemzetközi rektorhelyettes elmondta, hogy az intézmény új vezetője, Koltay András új ötletekkel érkezett, de természetesen fő stratégiájaként az egyetem nemzetközi kapcsolatainak fejlesztését tekinti. „A Kínai Népi Rendőrségi Egyetem esetében az együttműködés folytatását és mélyítését kiemelt prioritású célként tartjuk számon.” – emelte ki a nemzetközi rektorhelyettes. A kapcsolat a pekingi és a budapesti egyetem között főleg a rendészettudomány területére fókuszál.

Ruzsonyi Péter egyetértett kapcsolat mélyítésének fontosságával. Az RTK dékánja két alkalommal volt a kínai egyetemen, ahol nemcsak barátokat, hanem hasznos szakmai tapasztalatokat is gyűjtött. A megszerzett szaktudást a dékán a kollégiái mellett a hallgatóknak is átadta, szemléltetve a Kínában működő képzések sajátosságait és különbözőségeit. Mindkét fél látogatásaik során szerzett élményeik saját szervezetük minőségének növeléséhez járul hozzá.

Luo Zhenfeng rektorhelyettes is kiemelte a kapcsolat jelentőségét. A Kínai Népi Rendőrségi Egyetem továbbra is a rendészeti területen lévő együttműködésre koncentrálna, illetve ezt fejlesztené. Nyikos Györgyi felajánlotta a kínai delegáció számára, hogy a jövőben küldenek olyan dokumentumokat számukra, melyek a főbb kutatási témákat, az egyetem strukturális felépítését és a képzések részletes leírását tartalmazzák.

A szakmai és tudományos együttműködés mellett szó esett az oktatói, illetve a hallgatói mobilitás fejlesztéséről is. “Az oktató- és hallgatócsere élénkítése a látogatásunk egyik célkitűzései közé tartozik” – hangsúlyozta Luo Zhenfeng.

 

Szöveg: Juhász Katalin

Fotó: Szilágyi Dénes