NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
LUDOVIKA

A migrációs kihívások napjainkban

A migráció biztonsági tényezői címmel tartott konferenciát a Szent György Szakkollégium, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Karával és a Hanns Seidel Alapítványnyal együttműködve. A rendezvény célja a migrációs kihívások változásainak bemutatása volt az elmúlt három év tapasztalatainak tükrében.

Az eseményt Ruzsonyi Péter r. dandártábornok, a Rendészettudományi Kar dékánja nyitotta meg. Köszöntőjében a téma kulcsfontosságára hívta fel a figyelmet, amely az állami, a társadalmi és a gazdasági szektorra is egyaránt hatást gyakorol. “A konferencia középpontjában migráció következményeinek ismertetése és a negatív hatások bemutatása áll” – emelte ki a dékán.  A szervezésben részt vett hallgatók aktivitása az egyik fő eredmény amellett, hogy a rendezvény széles spektrumban ad válaszokat a migrációval összefüggő szakmai kérdésekre.

Janza Frigyes ny. r. vezérőrnagy, az NKE Tanácsadó Testületének tagja a következőképpen jellemezte a rendezvényt: “Összefogott a tudomány, az igazgatás, az egyetem, a kar, a szakkollégium, a Bevándorlási és Állampolgársági Tanszék a konferencia megszervezésének érdekében.”

Kiss Attila, a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal általános főigazgató-helyettese szerint a konferencia legfőbb értéke abban rejlik, hogy a téma súlyosságához illően széles körben mutatja be annak hatásait. Ebből is érzékelhető a téma komplexitása, nem lehet figyelmen kívül hagyni a gazdasági, geopolitikai, társadalmi, demográfiai és biztonsági perspektívát. Az előadó fontosnak tartja elkülöníteni egymástól a legális és az illegális migráció fogalmát. Mint mondta,  a legális migrációt érintő feladatok is növekednek, de  az illegális migráció nyomása fokozódik, az útvonalak pedig folyamatosan változnak. A migráció minden területét érintő eszmecsere célkitűzéseként a megoldások keresését lehetne említeni. „Nem a harc lesz a megoldása ennek a kihívásnak, hanem az együttműködés”- emelte ki.

Az aktuális migrációs trendekről Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára beszélt. A témában rengeteg statisztikai adatot találhatunk, amelyekből a folyamatokat lehet kiolvasni. Ezek viszont egyenként nem képesek lefedni a teljes valóságot, mivel olyan komplex kihívásról van szó, amelyet muszáj több szempontból megközelíteni. Az államtitkár szerint az Európai Unió folyamatos irreguláris migrációs nyomás alatt áll. „Ha az emberek nagy tömege rövid idő alatt érkezik egy gazdaságilag, társadalmilag és politikailag stabil területre, az destabilizáló hatást eredményez” – fejtette ki Orbán Balázs. Az EU és a nemzetállamok szép lassan rájönnek, hogy e folyamat nem szolgálja az európai integráció jövőjét. Bár a negatív hatást illetően kezd kialakulni egyfajta egyetértés, a megoldás kapcsán nincs egységes álláspont.

A konferencia során a Szent György Szakkollégium tagjainak lehetőségük nyílt a saját, migráció valamely aspektusával összefüggő kutatási területeik ismertetésére. A további előadásokon a résztvevők az államhatárokon lefolytatott menekültügyi eljárások és annak tapasztalatai, a valóság és a médiahírek közötti összefüggések, a migráció nemzetgazdaságra gyakorolt hatása, a szervezett bűnözés a migráció válság vonatkozásában, a terrorizmus és a határzár hatása az embercsempész tevékenységekre témákban kaphattak átfogó képet.

A témáról bővebben a Bonum Publicum decemberi számában olvashatnak.

 

Szöveg: Juhász Katalin

Fotó: Szilágyi Dénes