NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
LUDOVIKA

#ErasmusDays - Erasmus Nap az ÁKK-n

A #ErasmusDays nemzetközi Erasmus Napot 2017-ben szervezték meg először szerte Európában. 11 ország 324 városában 625 eseményen 52 millió emberhez jutott el az Erasmus+ program eredményeinek ismertetése. 2018-ban pedig 20 országban 1000 eseményre számítanak a programsorozat kezdeményezői. Ebben az évben Magyarország is bekapcsolódott a rendezvénysorozatba, amelynek célja felhívni a figyelmet az Erasmus+ program nyújtotta támogatás révén elért szakmai eredményekre, és népszerűsíteni a programban való részvételt minden érintett szektorban és korosztályban.

A 2014-2020 közötti időszakban az Erasmus+ program költségvetésének 2/3 részét mobilitási tevékenységre, 1/3 részét pedig partnerségek fejlesztésére, a felsőoktatás reformjára és az ifjúsági szektorra fordítják a programban résztvevők. A tervezett célok és számok nagyon impozánsak. A több mint 4 millió mobilitásnak a fele a felsőoktatásban valósul meg, de a szakképzésre, a sportra és az önkéntes tevékenységre is komoly támogatást jut. A részképzésen túl 200.000 mesterképzésben, illetve 25.000 közös mesterképzésben résztvevő hallgató mobilitása is jelentősnek számít. A mobilitási tevékenységeken túlmenően stratégiai partnerségek kialakítására, mintegy 150 tudásfejlesztési szövetség és 150 ágazati szakképzettség-fejlesztési szövetség létrehozására nyílik lehetőség oktatási intézmények, szervezetek és vállalkozások részvételével. Mindösszesen 125.000 iskola, szakképző iskola, felsőoktatási és felnőttoktatási intézmény, ifjúsági szervezet és vállalkozás részesülhet a program biztosította lehetőségekből.

Az információs napon az érdeklődők tájékozódhattak az elért eredményekről, kérdéseket tehettek fel az Erasmus+ programmal kapcsolatban, illetve a részvételi lehetőségekről. EU-Erasmus kvízt tölthettek ki és a kar Nemzetközi Osztálya ekkor indította el az Erasmus+ tízpróbát is, melynek célja, hogy a pályázni szándékozó hallgatók felkészüljenek a külföldi részképzésre vagy szakmai gyakorlatra. A tízpróbáról a kari honlapon tájékozódhatnak az érdeklődők a hallgatóknak szóló menüpont alatt.

A „Celebrating Diversity – Kultúrák találkozása” címmel megrendezett interkulturális rendezvény célja volt, hogy egyrészt találkozási lehetőséget biztosítson a karon tanuló külföldi és magyar hallgatóknak, másrészt segítse a külföldi hallgatók beilleszkedését a helyi kultúrába, és megkérdezzük őket, hogyan érzik magukat közel másfél hónap elteltével, mi a véleményük az egyetemről, a városról, az emberekről. Jó volt hallani, hogy elégedettek és jó élményeik vannak, hiszen ez erősíti az egyetem ismertségét és jövőbeni kapcsolatait. A magyar és a nemzetközi hallgatók által hozott édességek, azok bemutatása jó hangulatban indította a programot. Ezt követően Dr. Jenei Ágnes tartotta meg a tréninget, amely szintén sikerrel zárult a hallgatók körében.

Szöveg: Veres Erzsébet

Képek: Halápi Katinka, Jenei Ágnes


Címkék: erasmus