NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
LUDOVIKA

Az NKE ünnepélyes keretek között csatlakozott a Magna Chartához

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem 2018. szeptember 18-án a spanyolországi Salamancában ünnepélyes aláírási ceremónián csatlakozott a Magna Charta Universitatumhoz, ezzel részesévé vált Európa és a világ vezető egyetemeit tömörítő közösségnek.

A Magna Charta Universitatum nevet viselő dokumentumot harminc évvel ezelőtt ezen a napon, a Bolognai Egyetem alapításának 900. évfordulóján öt földrész 388 egyetemének rektora hozta létre. A Magna Charta az egyetemi szabadság és az intézmények autonómiájának alapelveit foglalja össze, valamint irányelveket tartalmaz a jövő egyetemeinek működése és önazonosságának meghatározása kapcsán. Létrehozásának és folyamatos megújításának célja válaszok adása Európa és a modern világ kihívásaira és ebben az egyetemek szerepvállalására. Az eszközök között szerepelnek közös programok, tudományos együttműködés és diákcsere, amelyből következik az a kijelentés, hogy az egyetemek „mint történelmük kezdeti időszakában, előmozdítják a tanárok és hallgatók mobilitását, és a nemzeti diplomák megtartása mellett a végzettségek, címek, vizsgák egyenértékűségének, valamint az ösztöndíjak adományozásának általános politikáját fontos tényezőnek tekintik küldetésük teljesítésében”. A Magna Charta kiindulópontját képezi minden további, az európai akadémiai együttműködésre vonatkozó nyilatkozatnak és állásfoglalásnak.

Harminc év alatt öt kontinens számos egyeteme csatlakozott a dokumentumhoz. A harmincadik évforduló megrendezésére abban a Salamancában került sor, amelynek egyeteme idén ünnepli 800 éves fennállását. A VI. Fülöp spanyol király által személyesen elnökölt ünnepélyes emlékülésen Dr. Koltay András, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektorának képviseletében Dr. Nyikos Györgyi nemzetközi rektorhelyettes – több más neves egyetem vezetőjével együtt – írta alá a csatlakozási nyilatkozatot.

Kép és szöveg: dr. Borók György