NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
LUDOVIKA

Workshop Közép-Európáról

“Central Europe in Global Future Context” címmel tartott workshopot az Amerika Tanulmányok Kutató Központ. Az esemény fő vendége George Friedman magyar származású geostratéga és nemzetközi kapcsolatok szakértő volt, aki a napjainkban legjelentősebb globális magán hírszerző szervezet, a Strategic Forecasting Inc., vagyis a Stratfor vezetője. Megjelent nagysikerű könyvei - A következő száz év, Gyulladás pontok – A kialakulóban lévő válság, A következő évtized - a The New York Times sikerlistáján szerepeltek.

Mivel az előadás témája Közép-Európa volt, George Friedman fontosnak tartotta, hogy meghatározzuk, mit is értünk Közép-Európa alatt. Meglátása szerint a Németország és Bulgária közötti országok tartoznak ebbe a kategóriába, alpesi és visegrádi csoportba osztva őket. A szakértő szerint sosem szabad elfelejtenünk, hogy milyen mély múlttal rendelkezik ez a régió. Amellett, hogy Magyarország gazdasági mutatói emelkednek, a térségben magas az iskolázottak aránya, sok kreatív ember él a környező országokban. „A tudás a legfontosabb, abban pedig bővelkedik Magyarország” – emelte ki George Friedman, bár elismerte, hogy az iskolázottság nem feltétlenül jelenti azt, hogy a lakosok jól érzik magukat az országukban. Ami a nemzetünk biztonságát illeti, három fő országot jelölt meg lehetséges veszélyforrásként: Oroszországot, Németországot és Törökországot. Az Oroszországi Föderáció talán a legkevésbé jelentős, hiszen az országnak számos egyéb akadállyal kell szembenéznie, gondoljunk csak Ukrajnára. Németország már egy másik kategória. Ha visszatekintünk az elmúlt száz év eseményeire, méltán mondhatjuk, hogy a 20. század Németországról szólt. Napjainkban az ország erősen függ mind az Európai Uniótól, mind pedig az EU-n kívüli felvásárlójától, az Egyesült Államoktól. Emellett a német bankrendszer is erős reformálásra szorul. George Friedman szerint Németország, a világ 4. gazdasági hatalma, kiszámíthatatlan. Áttérve a török kérdésre, a legfőbb probléma a Közel-Kelet, amire még nem érkezett megfelelő válasz. Törökország jelenti a hidat Ázsia és Európa között. „Ha az Egyesült Államokat nézzük, legfőbb kereskedelmi partnerei Japán, Kína és Kanada. Közép-Európa túl fragmentált ahhoz, hogy mélyebb elköteleződést lehessen létrehozni vele.”

David J. Kostelancik - a budapesti Amerikai Nagykövetség követtanácsosa - egyetértett George Friedman nézeteivel, s hozzátette, hogy nem szabad Magyarországra kis országként gondolni. Országunk rengeteg nemzetközi szervezet tagja, nagyszerű helyen van, csodálatos kultúrával, kiváló oktatással, rengeteg szomszédos országgal körülvéve. Milan Kundera Közép-Európa koncepciójára hivatkozva rávilágított a tényre, hogy Magyarország Közép-Európához tartozik, s az ország rengeteg lehetőséget rejt, amiket Amerikának fel kéne ismernie.

Edward Salazar professzor megerősítve az előtte szólókat hangsúlyozta, hogy Magyarország jobban teljesít szomszédjaihoz képest. Véleménye szerint Oroszország nem fenyegetés, hisz nem megoldani akarják a problémákat, csak kezelni. Dr. Fellegi Tamás saját, az Európai Unió Tanácsának Közlekedés, Távközlés és Energia tanácsformációjában szerzett tapasztalataira hivatkozva emelte ki, hogy sokkal mélyebb az EU és Oroszország közötti kapcsolat, mint azt gondoljuk. Zárógondolatként reflektált arra a meglátásra, miszerint Magyarország a múlt sérelmei miatt „önbizalomhiányban” szenved, vissza kell szereznie magabiztosságát.

Az esemény panelbeszélgetéssel, majd a résztvevők kérdéseivel és az azokra adott válaszokkal zárult. Fellegi Tamás megköszönte George Friedmannek, hogy elfogadta a meghívást és ellátogatott a Nemzeti Közszolgálati Egyetemre. Köszönetét fejezte ki David J. Kostelancik és Edward Salazar részvételéért.

 

Szöveg: Juhász Katalin

Fotó: Szilágyi Dénes