NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
LUDOVIKA

Együtt a sportért – IDUS 2018

„A sport megtanít becsületesen győzni vagy emelt fővel veszíteni. A sport tehát mindenre megtanít.” /Ernest Hemingway/

Idén a Nemzeti Közszolgálati Egyetem adott otthont az Egyetemi Sport Nemzetközi Napja (IDUS: International Day of University Sports) alkalmából rendezett 3. Budapesti Egyetemi Sportfesztiválnak. A különböző sportolási lehetőségek és programok központi helyszínéül az Orczy-park szolgált.

A rendezvény szomorú pillanattal indult: elhunyt Kulcsár Győző, a nemzet sportolója. Egy perces néma csenddel tisztelegtek a jelenlevők a négyszeres olimpiai bajnok előtt. Elhangzott az Egyetemi Sport himnusza, a Gaudeamus Igitur. Ezt követően Dr. Kiss Ádám, a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség elnöke mondott beszédet. Bevezetőjében célként az életminőség növelését tűzte ki, amihez az út a rendszeres sportoláson keresztül vezet. Az egyetemistákra mint értelmiségre az egész ország figyel, így motiválják a hallgatók a magyar lakosságot a sportolásra. Ezáltan válna az ország egészséges, sportos Magyarországgá.

Dr. Réthelyi Miklós, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottságának elnöke bemutatta az IDUS létrejöttét. 2015. novemberi közgyűlésén az UNESCO szavazta meg, hogy szeptember 20-a az Egyetemi Sport Nemzetközi Napja legyen. Célja, hogy felhívja a figyelmet a sport fontosságára a mindennapokban és a felsőoktatásban egyaránt. A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) és a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség (MEFS) együttesen kezdeményezte, hogy minden magyar felsőoktatási intézmény csatlakozzon az UNESCO indítványához, amelynek keretében minden egyetemen és főiskolán tartsanak Egyetemi Sportnapot. Magyarországon 2016 óta rendezik meg a hallgatók körében ezt a népszerű eseményt. A sport pozitív tulajdonságai nem csak a testre, hanem a szellemre is hatnak. „A sportkultúra terjesztése a béke terjesztése” – jegyezte meg Réthelyi Miklós. A fenntartható fejlődés kiemelten fontos része a sport, ezért a lifelong learning kifejezést lehetne „élethosszig tartó sporttá” módosítani.

Dr. Szabó Tünde, az EMMI sportért felelős államtitkára kiemelte az Európai Unió „Be active” kampányát, mely egy egészségtudatosabb jövőt célzott meg. 2019-ben Budapest az Európai Unió sportfővárosa lesz, ami nagy elismerést jelent, s méltán lehetünk büszkék erre a címre. A sport közösséget, barátságokat teremt, egyengeti a szociális különbségeket. Szabó Tünde rávilágított a tényre, hogy nélkülözhetetlen az elszántság, szorgalom, kitartás és a hit.

Az eseményen részt vett Simicskó István kormánybiztos, aki Pál apostolt, Juvenalist és Ortegat idézve szólt arról, hogy a sportnak milyen szerepe van az egészséges testi-lelki jólét elérésében. A korábbi honvédelmi miniszter a sportszerűség szerepét hangsúlyozva kívánt jó sportolást a résztvevőknek.

Józsa János egyetemi tanár, a Magyar Rektori Konferencia elnöke a felsőoktatás nevében köszöntötte a megjelenteket, majd személyes példáján keresztül világította meg a sport és a tanulás együttes fontosságát.

Szalay- Bobrovniczky Alexandra a mindennapos testmozgás jelentőségéről beszélt. Budapest főpolgármester-helyettese emlékeztetett arra is, hogy a főváros lesz Európa sportfővárosa 2019-ben.

Sára Botond köszönetet mondott a szervezőknek, hogy a sportfesztiválnak Józsefváros, azon belül a Ludovika Campus ad otthont. A polgármester kiemelte, a rendezvény a lehető legjobb helyen van, hiszen Józsefváros egyetemi város, ahol naponta 40 ezer hallgató jár a kerületben található 16 egyetemi kar valamelyikére.

Az esemény társrendezője, a HÖOK nevében Gulyás Tibor elnök a hallgatóság képviseletében nyitotta meg a sportnapot.

A bemutatókat a NKE SE Tonfa szakosztálya kezdte, őket követően az Intézkedéstaktika szakosztály, a Ju-jitsu és az RTK Gym szakosztály következett. A hallgatók részt vehettek különböző labdajátékokon, küzdősportokat próbálhattak ki. Mászófal, kalandpark, rendőrségi akadálypálya, fizikai erő és állóképesség mérés, zumba, cheerleader bemutató, gerinc jóga és célba dobás, lövészet és íjászat is elérhető volt mindenki számára.

A sport mellett számos érdekes előadás várta az érdeklődőket. Tévhitek és hiedelmek az aktív életformáról, avagy nem „gáz”, ha nem szeretek futni címmel tartott előadást Dr. Edvy László, a Pannon Egyetem tanára. Szatmári András Universiade-, világ- és Európa-bajnok kardvívó, a Budapesti Gazdaságtudományi Egyetem hallgatóját is hallhattuk a Sport, világbajnokság, tanulás, kikapcsolódás egy egyetemista életében című előadáson. Dr. Hevesi Krisztina szexuálpszichológus, az Eötvös Loránd Tudományegyetem tanára előadásában a sportban szükséges külső és belső motivációkat ismertette. Egészségmegőrzés és fittség kíméletes mozgásgyakorlatokkal című előadást Dr. Bajzik Éva orvos, a Budapesti Gazdaságtudományi Egyetem tanára tartotta. A hatékony tanulás módszereit és a villámolvasást mutatta be Lantos Mihály.

Az időjárás is kedvezett a rendezvénynek, a helyszín pedig a sok gyönyörű fával szinte feledtette, hogy még mindig Budapesten vagyunk.

 

Szöveg: Juhász Kata

Fotó: Szilágyi Dénes