NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
LUDOVIKA

V4 Rektori Konferenciák Fóruma

A V4 Rektori Konferenciák Fórumát, amely egyben a Magyar Rektori Konferencia 30. Jubileumi Szimpóziuma is, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen nyitották meg 2018. május 16-án. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával, Magyarország V4 elnökségének keretében rendezett három napos eseménysorozat nyitányaként díszvacsorán vehették részt a küldöttek a Ludovika Campus Széchenyi dísztermében.

Az eseményt házigazdaként a Nemzeti Közszolgálati Egyetem nemzetközi rektorhelyettese nyitotta meg. Dr. habil. Nyikos Györgyi beszédében kiemelte, hogy megtiszteltetés az NKE számára, hogy az MRK mellett a visegrádi országok egyetemi vezetőit is az intézmény láthatja vendégül, hiszen a Visegrádi Együttműködés fontossága megkérdőjelezhetetlen napjainkban. A rektorhelyettes röviden bemutatta az NKE és a Ludovika Főépület történetét, majd megosztotta a hallgatósággal a Ludovika Campus-projekt eddig elért számos eredményét, valamint ajánlotta a megújult Orczy-kert megtekintését a hallgatóságnak.

Fekete Gyula, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem nemzetközi és tudományos ügyekért felelős rektorhelyettese felkonferálta a Zeneakadémia hallgatói által a résztvevők tiszteletére tartott koncertet. A hangverseny témája, a Visegrádi Együttműködés jegyében, a hazai hallgatóságnak ismert Kodály és Bartók darabok mellett Mikuláš Schneider Trnavský, szlovák, Jaromír Dadák, cseh, és természetesen Fréderik Chopin, lengyel zeneszerzők műveiből állt, amelyeket V4 országból érkezett fiatalok mutattak be. Dr. Borhy László, az Eötvös Lóránd Tudományegyetem rektora is üdvözölte a vendégeket a Magyar Rektori Konferencia nevében.

A nagysikerű megnyitót követően a V4 országok közel 120 egyetemi vezetője, résztvevője a Budapesti Gazdasági Egyetemen szervezett konferencián vett részt május 17-18-án, amelynek fő célja, hogy a visegrádi országok felsőoktatási együttműködésének további lehetőségeit megalapozza, új lendületet adjon a hallgatók, oktatók és kutatók cseréjének, közös kutatási és képzési programok kialakításának, valamint további regionális együttműködési programok fejlesztésének.